آثار آتشهای عمدی بخش کشاورزی بر محیط زیست (مطالعه موردی:استان اصفهان)

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 16، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-16-3_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 113
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جابر اعظمی

دکترای تخصصی محیط زیست، استادیار گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، ایران. (مسوول مکاتبات)

سمیه پورهاشم زهی

کارشناسی ارشد علوم محیط زیست، گروه علوم محیط زیست، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، ایران.

چکیده

ایران، گرچه با دوازده درصد سطح زیر کشت، رتبهی سوم در تعداد و تنوع محصولات کشاورزی را در دنیا دارد؛ اما رتبهی بالای ۱۴۰ از   ۲۳۱ کشور در شاخصهای زیست محیطی، بیانگر عدم توجه کافی آن به حفظ محیط زیست است. امروزه سوزاندن بقایای گیاهی، در جامعهی کشاورزی ایران، به یک فرهنگ تبدیل شده است. در این مطالعه به مروری بر مطالعات قبلی، نتایج مصاحبه حضوری با کشاورزان و دهیاران شهرهای مختلف استان اصفهان و دلایل آتش زدن عمدی مزارع و بقایای گیاهان، آثار نامطلوب آن بر محیط زیست، تاثیرات مثبت حضور این مواد برای کشتهای بعدی، معرفی کابردهای آن ها در صنایع مختلف و نقش آموزش جامعه روستایی پرداخته میشود. نتایج این مطالعه نشان داد از مهم ترین دلیل سوزاندن عمدی، آمادهسازی سریع مزرعه برای کشت بعدی و یا نابودی آفات خصوصا حشرات جوانهخوار در فصل بهار میباشد؛ در حالی که آتش، نه تنها موجب کاهش حاصلخیزی خاک، افزایش فرسایش آبی و بادی، نابودی میکروارگانیسمهای بسیار مفید و آلودگیهای هوا میشود؛ بلکه با برهنه شدن سطح خاک، کاهش نفوذ آب باران، ایجاد روانابهای سطحی، افزایش تبخیر و نیاز به آبیاری بیشتر میشود. همچنین این بقایا، نه تنها منابع غذایی مفیدی برای کشت بعدی محصول است بلکه میتوان در صنایع مختلف از جمله صنعت چوب و کاغذ، صنعت پرورش گل و گیاه (قارچ)، صنعت تولید انرژی و خود صنعت کشاورزی استفاده گردند. آموزش جامعهی کشاورزان، توسعه صنایع تبدیلی در روستا، پژوهشهای کاربردپذیر کردن بقایای کشاورزی و تقویت مشوقهای لازم دولتی از مهمترین اقدامات لازم می­باشد.

کلیدواژه ها

آموزش, آتشسوزی عمدی, کشاورزی, محیط زیست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.