مقایسه مدیریت های غالب جنگل – چرایی از نظر ساختار اندازه ای در جنگل های زاگرس شمالی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-9-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 62
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید امین حسینی

کارشناس ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج

احمد ولی پور

استادیار، گروه جنگلداری و مرکز پژوهش و توسعه جنگلداری زاگرس شمالی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج

زاهد شاکری

استادیار، گروه جنگلداری و مرکز پژوهش و توسعه جنگلداری زاگرس شمالی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج

چکیده

جنگلداری سنتی در جنگل های زاگرس به شکل های مختلف و با ریشه در دانش بوم شناسی سنتی مردم محلی برای تامین نیازهای معیشتی انجام می گیرد. در این مطالعه سه الگوی جنگل-چرایی شاخه زاد جوان، شاخه زاد کهنسال و الگوی بینابینی به علاوه یک توده حفاظت شده با هم مقایسه شد. مشخصه های درختان در قطعه نمونه های با مساحت های مختلف اندازه گیری و ساختار توده های هر الگو با استفاده از شاخص های تنوع ساختاری مارگالف، برگرپارکر، تنوع شانون، سیمپسون و یکنواختی شانون ارزیابی شد. نتایج نشان داد که میانگین قطر و ارتفاع توده کهنسال و حفاظت شده به طور معنی داری بیشتر از دو توده دیگر بود. بیشترین تراکم توده، کمترین مقدار رویه زمینی، زادآوری قابل قبول و توزیع قطری نمایی وارون با دامنه پراکنش قطری محدود، از ویژگی های شاخه زاد جوان بود. در الگوی کهنسال و میانسال پراکنش قطری به صورت زنگوله ای با چولگی مثبت، اما با دامنه پراکنش به نسبت زیاد و ضعف زادآوری مشاهده شد. بر پایه شاخص ها، بیشترین تنوع اندازه ای در توده حفاظت شده آرامگاه و کمترین آن در الگوی بینابینی وجود دارد و در میان توده های بهره برداری شده نیز الگوی کهنسال بهترین وضعیت را داشت. الگوی شاخه زاد جوان با توجه به ضعف هایی مانند محدودیت دامنه پراکنش قطری، اتکای زیاد به پایه های جوان و موجودی کم، تنوع ساختاری ضعیف تری نسبت به الگوی کهنسال دارد. در ساختار توده کهنسال، با وجود ضعف هایی مانند نبود زادآوری کافی و کمبود درختان جوان، نقاط قوتی وجود دارد که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد. اندوخته گیری و افزایش موجودی در جست گروه های جوان و کمک به استقرار زادآوری در الگوی کهنسال مهم ترین اقدام های اجرایی پیشنهادی هستند.

کلیدواژه ها

الگوهای جنگل-چرایی, تنوع ساختاری, جنگلداری سنتی, جنگل های زاگرس

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.