بررسی قابلیت طیف سنجی بازتابی در برآورد برخی ویژگی های شیمیایی خاک جنگل خیرود

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 65
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه موسوی

دانش آموخته دکتری مهندسی جنگل دانشگاه تهران، کرج، ایران.

احسان عبدی

دانشیار دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

عباس قلندرزاده

دانشیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

حسینعلی بهرامی

دانشیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران.

باریس مجنونیان

استاد دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.

چکیده

آگاهی از ویژگی های شیمیایی خاک برای شناخت ویژگی های مهندسی آن در طراحی و مدیریت زیرساخت ها دارای اهمیت فراوانی است. طیف سنجی بازتابی، روشی غیرمخرب، سریع و بدون ایجاد مخاطرات برای محیط زیست است، ولی متاسفانه تاکنون پژوهشی در زمینه استفاده از این ابزار در برآورد ویژگی های خاک های جنگل در ایران انجام نگرفته است. پژوهش حاضر به منظور بررسی توانایی این روش در برآورد برخی ویژگی های شیمیایی شامل ماده آلی، CaCO۳، pH وEC  خاک های جنگل انجام گرفت. به این منظور، ۴۵ نمونه خاک از سری نم خانه جنگل خیرود جمع آوری و ویژگی های شیمیایی مورد نظر خاک با روش های استاندارد اندازه گیری شد. اندازه گیری طیفی نمونه های خاک مورد نظر با استفاده از دستگاه طیف سنج زمینی در محدوده طیفی مرئی- مادون قرمز انجام گرفت و سپس برای پیش بینی ویژگی های خاک از روش PLSR (رگرسیون حداقل مربعات جزئی) در حالت بازتاب طیفی و مشتق اول بازتاب استفاده شد. نتایج مقادیر RPD (نسبت انحراف دقت) نشان داد که ماده آلی خاک در حالت استفاده از بازتاب و مشتق بازتاب دارای برآورد خیلی خوب (RPD بیشتر از ۲) وEC  و pH دارای برآورد قابل قبول (RPD بین ۲-۴/۱) است. همچنین برای CaCO۳در هر دو حالت بازتاب و مشتق اول بازتاب قابلیت پیش بینی مدل بسیار ضعیف بود (RPD کمتر از ۴/۱). به طور کلی برپایه نتایج این تحقیق، از طیف سنجی به منظور پیش بینی ویژگی های ذکرشده به جز CaCO۳ به عنوان روشی سریع و با دقت قابل قبول می توان استفاده کرد و این روش قابلیت برآورد همزمان چند ویژگی خاک را دارد.

کلیدواژه ها

آهک, خاک جنگلی, طیف سنجی, ماده آلی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.