اثر گونه درخت بر ذخیره کربن آلی و نیتروژن کل خاک در یک جنگل آمیخته زاگرس مرکزی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 12، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-12-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 61
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نرگس خورشیدی

کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

علی سلطانی

دانشیار، گروه علوم جنگل، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

مهدی پژوهش

استادیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد

چکیده

هدف این تحقیق، تعیین تفاوت احتمالی مقدار کربن آلی و نیتروژن کل خاک تحت تاج گونه های درختی در اندازه های مختلف، در یک جنگل نیمه خشک و در سطح تک درخت بود. برای این منظور، در یک توده جنگل آمیخته (چهارطاق کیار) در زاگرس مرکزی که بیش از ۳۰ سال در قرق کامل بوده است، ۶۰ درخت از چهار گونه ارس (Juniperus excelsa)، زبان گنجشک (Fraxinus rotundifolia)، برودار (Quercus brantii) و زالزالک (Crataegus azarolus) به روش تصادفی سیستماتیک انتخاب و مقادیر کربن آلی و نیتروژن کل خاک زیر تاج پوشش آنها در دو بخش سطحی (صفر تا ۱۵ سانتی متر) و عمقی (۱۵ تا ۵۰ سانتی متر) اندازه گیری و مقایسه شد. نتایج نشان دادند که ۱. هر دو مقدار کربن آلی و نیتروژن کل خاک به دست آمده از نمونه های داخل تاجی بیشتر از مقادیر متناظرشان در نمونه های خارج تاجی بودند؛ ۲. تنها مقدار کربن آلی خاک از نوع گونه تاثیر پذیرفت که این مقدار به ترتیب در خاک های سطحی و عمقی، برای زالزالک با ۳۷/۱ و ۵۲/۰ درصد حداقل و برای ارس با ۶۴/۱ و ۷۳/۰ درصد حداکثر بود؛ ۳. مقدار نیتروژن خاک با متوسط ۲۱/۰ و ۰۸/۰ درصد به ترتیب در خاک های سطحی و عمقی در زیر تاج تمام درختان یکسان بود؛ ۴ اندازه درختان تنها بر مقدار کربن آلی و نیتروژن کل خاک سطحی اثرگذار بود. این تحقیق نشان داد که تفاوت اندکی در مقدار دو ماده اصلی خاک در زیر تاج گونه های مختلف درختی در یک جنگل شاخص زاگرس وجود دارد و از این نظر، توده جنگل به صورت یک موجود زنده بزرگ عمل می کند و دارای خاک کم و بیش همگنی از نظر مقدار کربن آلی و نیتروژن است.

کلیدواژه ها

تنوع درختی, جنگل زاگرس, کربن آلی خاک, نیتروژن کل خاک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.