تاثیر تیمار برش بهداشتی بر تغییر الگوی رفتار طیفی جنگل های بلوط دچار خشکیدگی

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله جنگل ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJF-13-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 72
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ژینا خدامی

کارشناسی ارشد جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه کردستان، سنندج.

مهتاب پیر باوقار

دانشیار گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و عضو مرکز پژوهش و توسعه جنگلداری زاگرس شمالی، دانشگاه کردستان، سنندج.

هدایت غضنفری

دانشیار فقید گروه جنگلداری، دانشکده منابع طبیعی و عضو مرکز پژوهش و توسعه جنگلداری زاگرس شمالی، دانشگاه کردستان، سنندج

چکیده

از جمله مشکلات جنگل های زاگرس پدیده زوال یا خشکیدگی درختان بلوط است که بررسی و کنترل آن از عوامل مهم جلوگیری از نابودی جنگل هاست. یکی از راهکارهای ارائه شده برای کنترل این پدیده، اجرای برش بهداشتی است. داده های سنجش از دور قابلیت پایش مناطق درگیر این پدیده را فراهم آورده است. هدف از این تحقیق بررسی رفتار طیفی جنگل های آلوده به زوال بلوط قبل و بعد از اجرای برش بهداشتی در جنگل های شهرستان گیلانغرب است. برای پایش الگوی رفتار طیفی پس از اجرای برش بهداشتی، از تصاویر ماهواره لندست ۸ یک سال قبل از اجرای برش بهداشتی (۱۳۹۲) تا سال ۱۳۹۷ استفاده شد. پس از تصحیح اتمسفری تصاویر، با استفاده از نسبت گیری طیفی شاخص های گیاهی NDVI، WDVI، SAVI و NDWI تهیه شدند. ۳۰ نقطه به صورت تصادفی و پراکنده در سطح منطقه انتخاب و ارزش طیفی باند مادون قرمز نزدیک و شاخص های گیاهی در محل نقاط انتخابی استخراج شد. نتایج نشان دهنده روند صعودی نمودار رفتار طیفی بعد از اجرای برش بهداشتی تا آخرین سال پایش (۱۳۹۷) است. نتایج آزمون مقایسه میانگین ها نشان داد که تفاوت ها از نظر آماری معنی دار است (۰۱/۰ p < ). رفتار طیفی شاخص های پوشش گیاهی تحت تاثیر تغییرات اقلیمی و مقدار بارندگی نیز قرار می گیرد، اما با توجه به روند افزایشی مقادیر باند مادون قرمز نزدیک و شاخص ها در طول سال های پس از اجرای برش بهداشتی، می توان بخش زیادی از تغییرات را حاصل اجرای برش بهداشتی و بهبود وضعیت جنگل ها قلمداد کرد.

کلیدواژه ها

برش بهداشتی, زوال بلوط, لندست۸

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.