تغییرات ماهیانه خصوصیات شیمیایی خاک در توده آمیخته راش- ممرز

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-13-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 50
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم مصلحی

دانشجوی دکتری جنگل شناسی و اکولوژی جنگل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان (مسئول مکاتبات).

هاشم حبشی

استادیار دانشکده علوم جنگل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

فرهاد خرمالی

استاد گروه خاکشناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

رامین رحمانی

دانشیار دانشکده علوم جنگل دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

علی اکبر محمدعلی پورملکشاه

مدیر طرح دکتر بهرام نیا و دانشجوی دکتری جنگلداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

چکیده

آبشویی عناصر به‎عنوان یک فرایند اثرگذار در انتقال مواد غذایی، نقش موثر در جلوگیری از کاهش عناصر پرمصرف در خاک (به‎ویژه خاک‎های فقیر) دارد که تحت تاثیر روابط متقابل خاک، اقلیم و فعالیت موجودات زنده در طول زمان در حال تغییر می‎باشد. لذا هدف از این تحقیق، بررسی تغییرات ماهیانه کاتیون‎های بازی سدیم، پتاسیم، کلسیم و منیزیم در لایه‎های سطحی (۱۰-۰ سانتی‎متر) و عمقی (۵۰-۱۰ سانتی‎متر) خاک در توده‎ آمیخته راش-ممرز در سری یک طرح جنگلداری دکتر بهرام نیا استان گلستان می‎باشد.  نمونههای آبشویی لایه‎های مختلف خاک در طول یک سال از تاریخ ۱/۱۰/۸۷ الی ۱/۱۰/۸۸، بعد از هربارندگی، جمع‎آوری و در آزمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی تغییرات کاتیون‎های بازی در ماه‎های مختلف، از آنالیز واریانس یکطرفه و جهت مقایسه میانگین‎ها از آزمون دانکن در سطح احتمال ۹۵ درصد استفاده گردید. نتایج نشان داد آبشویی کلیه کاتیون‎ها در ماه‎های مختلف در لایه‎های سطحی و عمقی خاک، بطور معنی‎داری  متفاوت است. عنصر منیزیم کمترین میزان آبشویی را در لایه سطحی و عمقی خاک به خود اختصاص داد. همچنین بیشترین میزان آبشویی در لایه سطحی در ماه مرداد مربوط به عنصر پتاسیم (۵۴/۸ کیلوگرم در هکتار) و در لایه عمقی خاک در ماه‎ آذر مربوط به عنصر کلسیم (۳۹/۶  کیلوگرم در هکتار) بود.

کلیدواژه ها

دینامیک کاتیون‎‎های بازی, تغییرات ماهیانه, آبشویی خاک سطحی و عمقی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.