محیط زیست در نگرش جامعه شناختی امیل دورکیم

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 17، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-17-1_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 34
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید کشاورزی

دکتری جامعه شناسی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، ایران. (مسوول مکاتبات)

مریم کریمی

کارشناسی ارشد جامعه شناسی، دانشکده اقتصاد، مدیریت و علوم اجتماعی، دانشگاه شیراز، ایران.

چکیده

چکیده طی سال های اخیر، محیط زیست و مسایل و مشکلات مرتبط با آن توجه علوم مختلف را به خود جلب نموده است. تعداد تحقیقات جامعه شناسی و روان شناسی در این زمینه نشان دهنده توجه محققان علوم انسانی به محیط زیست می باشد. بااین حال جامعه شناسی محیط زیست به عنوان شاخه ای از رشته ی جامعه شناسی، بسیار دیر، پا به عرصه نهاد. عده ای دلیل این امر را در اندیشه های پیش روان علوم اجتماعی جست وجو  نموده اند و بر همین اساس انگشت اتهام را به سمت آن ها نشانه رفته اند. یکی از این عالمان اجتماعی که مسئول عدم توجه جامعه شناسی به محیط زیست شناخته شده، دورکیم، جامعه شناس فرانسوی می باشد. در این مطالعه تلاش شده است ضمن بررسی مساله محیط زیست در اندیشه های دورکیم، به این سوال پاسخ داده شود که اندیشه های وی چه نقشی در ورود دیرهنگام محیط زیست به جامعه شناسی داشته است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که تعریف مفهوم واقعیات اجتماعی در تفکر دورکیمی و دیدگاه ضد تقلیل گرای او، از مهم ترین عوامل نادیده گرفته شدن تاثیرات متغیرهای محیطی بر جامعه بوده است. هم چنین بر اساس نتایج این مطالعه، بااین که دیدگاه دورکیم، تاثیرات نسبتا گسترده ای بر جریان اصلی جامعه شناسی داشته است، از جامعیتی که منتقدین او ادعا کرده اند، برخوردار نبوده و مرزبندی دورکیم با متغیرهای محیطی، پس از او در موارد بسیاری از بین رفته است.

کلیدواژه ها

جامعه شناسی محیط زیست, علوم اجتماعی, امیل دورکیم, عدم توجه به محیط زیست

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.