مطالعه بسته موج های کژفشار در فوریه ۲۰۰۳ I: شناسایی بسته های موج به روش های مختلف و بررسی ویژگی های آنها
- سال انتشار: 1384
- محل انتشار: مجله فیزیک زمین و فضا، دوره: 31، شماره: 2
- کد COI اختصاصی: JR_JESPHYS-31-2_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 140
نویسندگان
موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، صندوق پستی ۶۴۶۶-۱۴۱۵۵
موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، صندوق پستی ۶۴۶۶-۱۴۱۵۵
موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران، صندوق پستی ۶۴۶۶-۱۴۱۵۵
چکیده
چرخندها و واچرخندهای سطح زمین در مناطق عرض های میانی عمدتا ناشی از امواج کژفشار سطوح میانی و زبرین اند. برای بررسی سازوکارهای تشکیل و تقویت این سامانه های جوی، شناسایی امواج کژفشار و مطالعه جنبه های دینامیکی آن ها ضروری است. در این مقاله که بخش اول از مقاله ۲ شماره ای است، با استفاده از داده های پیش یابی مدیریت بین المللی اقیانوسی و جوی (NOAA) که از سازمان هواشناسی کشور به دست آمد، مطالعه همدیدی و دینامیکی برای شناسایی و تحول بسته های موج کژفشار در ماه فوریه ۲۰۰۳ صورت گرفته است. در شناسایی بسته های موج، دو روش نمودارهای هافمولر و وامدوله سازی مختلط به کار رفته است. بسته های موج موجود در وردسپهر زبرین در نمودارهای هافمولر نشان می دهد که این بسته های موج با سرعت گروهی بزرگ تر از تندی فاز انتشار می یابند. این ویژگی بسته های موج نشانه ای از تکوین جریان سوی امواج است. نتایج نشان می دهد که وجود دو بلاکینگ در شرق اقیانوس های آرام و اطلس در دهه اول ماه فوریه، مانع حضور بسته موج های کژفشار و فعالیت های سطح زمین مرتبط با آن ها شده است. مقایسه بسته های موج مربوط به دو روش شناسایی متفاوت نشان می دهد که ویژگی بسته موجی که از تاریخ دهم تا پانزدهم فوریه در نتایج روش وامدوله سازی مختلط مشاهده می شود با ویژگی های بسته موج شناسایی شده در نمودار هافمولر همخوانی نزدیکی دارد. نتایج ردیابی بسته های موج با روش وامدوله سازی مختلط نشانگر تقویت بسته موج ها روی غرب و تضعیف آنها بر روی شرق اقیانوس های آرام و اطلس است که این امر با تحلیل دینامیکی از دیدگاه انرژی در بخش دوم مورد بررسی دقیق تر قرار می گیرد.کلیدواژه ها
امواج کژفشار, نمودارهای هافمولر, روش وامدوله سازی مختلف, بلاکینگ, تکوین جریان سوی جریاناطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.