ارزیابی و تهیه نقشه خسارت بیابان زایی در دشت ابوغویر دهلران، استان ایلام

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 18، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-18-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 132
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زاهده حیدری زادی

دانشجوی دکترای بیابان زدایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

حاجی کریمی

استاد گروه منابع طبیعی دانشگاه ایلام

سید عبدالحسین آرامی

دانشجوی دکترای بیابان زدایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

فرزاد آزادنیا

اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام

چکیده

بیابان­زایی پدیده­ای جهانی است که می­تواند خسارات زیادی را در هر منطقه به همراه داشته باشد. ارزیابی و تهیه نقشه خطر و خسارت بیابان­زایی اساس و زمینه لازم برای برنامه­ریزی منطقی بیابان­زدایی است. از این رو هدف از این تحقیق ارزیابی خسارت بیابان­زایی با استفاده از معادله عمومی ریسک در دشت ابوغویر دهلران استان ایلام می­باشد. بدین منظور ابتدا نقشه خطر بیابان­زایی با استفاده از مدل ۹ معیاری IMDPA تهیه شد. برای تهیه نقشه خطر، نقشه واحدهای کاری (رخساره­های ژئومورفولوژی) با استفاد از نقشه­های شیب، زمین­شناسی و کاربری اراضی تهیه گردید. با استفاده از این روش واحدکاری به عنوان واحد اصلی بیابان­ز­ایی در نظر گرفته شد و برای هر شاخص با توجه به وزن دهی انجام شده یک نقشه تهیه گردید، به طوری که از میانگین هندسی شاخص­های هر معیار نقشه کیفی معیار مورد نظر به دست آمد، سپس با تلفیق  و تعیین میانگین هندسی لایه­های حاصل از معیارها و با طبقه­بندی نقشه به دست آمده، نقشه خطر بیابان­زایی منطقه حاصل گردید. سپس عناصر در معرض خطر در هر واحدکاری شناسایی و نقشه فراوانی عناصر فراهم گردید و با توجه به کلاس خطر عناصر، درجه آسیب پذیری آنها نیز تعیین شد. در نهایت نقشه خسارت با ترکیب نقشه­های شدت خطر، فراوانی و درجه آسیب­پذیری عناصر بر اساس معادله ریسک و در قالب ۴ کلاس آماده شد. نتایج نشان داد که ۷۳/۴۹ درصد از منطقه در کلاس خسارت زیاد و خیلی زیاد قرار دارد.

کلیدواژه ها

واژه­های کلیدی: خطر بیابان­زایی, واحد کاری, معیار, میانگین هندسی, دشت ابوغویر

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.