مروری بر روش های تصمیم گیری چندمعیاره در مطالعات محیط زیست
محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 19، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 125
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SRBAU-19-2_009
تاریخ نمایه سازی: 9 دی 1402
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: تصمیم گیری شامل بیان درست اهداف، تعیین راه حل های مختلف و ممکن، ارزیابی امکان پذیری آنان، ارزیابی عواقب و نتایج ناشی از اجرای هر یک از راه حل ها و بالاخره انتخاب و اجرای آن می باشد. کیفیت مدیریت اساسا تابع کیفیت تصمیمگیری است. در اکثر موارد، تصمیم گیری ها وقتی مطلوب و مورد رضایت تصمیم گیرنده است که تصمیم گیری براساس چندین معیار مورد بررسی قرار گرفته باشد. معیارها ممکن است کمی یا کیفی باشند. در روش های تصمیم گیری چند معیاره که در دهه های اخیر مورد توجه محققان قرار گرفته است به جای استفاده از یک معیار سنجش بهینگی، از چندین معیار استفاده می شود. تصمیمگیری در پروژههای محیطزیستی، عملی دشوار و پیچیده است، که لزوم تعادل بین عوامل سیاسی اجتماعی، محیطزیستی، اکولوژیک و اقتصادی در این پروژهها، مدیریت و تصمیمگیری در این حوزه را دشوارتر میسازد. در مدل های چند معیاره (MCDM)، تعدد معیارها، پیچیدگی دادهها و پویایی محیط، از جمله عواملی هستند که مساله تصمیمگیری را به چالشی در دهههای اخیر مبدل نموده است.روش بررسی: این تحقیق به صورت مروری می باشد که با استفاده از منابع کتابخانه ای و سایت های مرتبط به بررسی موضوع پرداخته و معرفی فرآیند تصمیمگیری و اصطلاحات آن انجام شده است.یافته ها: روش های تصمیم گیری به کار رفته در پروژه های مختلف محیط زیستی با اهداف مشخص شرح داده شد و مدل مفهومی روش های جبرانی به همراه کاربرد آنها ارائه شد.بحث و نتیجه گیری: در نهایت، یک جمعبندی از انواع پروژههای محیطزیستی که می توانند تحت پوشش این مدلها قرار گیرند و مدلهای مورد استفاده در مورد هر نوع پروژه، ارائه گردیده است.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بهاره صمدی کوچکسرائی
دانش آموخته دکتری بوم شناسی دریا، گروه علوم دریایی، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران
افشین دانه کار
استاد، گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :