مروری بر گردشگری و اثرات آن؛ گامی به سوی توسعه پایدار

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 19، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-19-3_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 84
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کفاح شیبانی نیا

دانش آموخته ی کارشناسی ارشد محیط زیست ، دانشگاه علوم کشاورزی گرگان

صدیقه عبداللهی

دکتری محیط زیست- آمایش محیط زیست، دانشگاه ملایر ، ملایر (مسئول مکاتبات)

مرجان محمدزاده

دانشیار گروه محیطزیست ، دانشگاه علوم کشاورزی گرگان

چکیده

زمینه و هدف: گردشگری به عنوان یکی از مهم­ترین ابزارهای توسعه در جهان مطرح است و در حال حاضر، بزرگ­ترین و سریع­ترین صنعت در جهان شناخته شده که دارای رشدی پایان­ناپذیر و رو­ به رشد است. گردشگری دارای اشکال مختلف و انواع گوناگونی است که بسته به شرایط محیطی، متفاوت است. گردشگری در محیطی صورت می­گیرد که متشکل از انسان و ویژگی­های طبیعی است. محیط انسانی متشکل از عوامل و فرایندهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. محیط طبیعی نیز گیاهان، جانوران و زیستگاه­های آن­ها است. از آن­جایی که در واقع محیط انسانی و محیط طبیعی در هم آمیخته­اند و فعالیت انسانی هم بر محیط طبیعی اثر می­گذارد و از آن اثر می­پذیرد. از این رو دستیابی به گردشگری پایدار یکی از مسائل مهم در مدیریت و برنامه­ریزی سرزمین و حفظ منابع طبیعی است.روش بررسی: این پژوهش از نظر ماهیت مروری است که با استفاده از مرور منابع علمی و به کارگیری پایگاه داده­های اینترنتی به بررسی موضوع پرداخته است و  گردشگری و مفاهیم مرتبط با آن بررسی شده است.یافته­ها: انواع گردشگری شامل گردشگری فرهنگی، گردشگری تاریخی، گردشگری هنری، گردشگری مذهبی، گردشگری روستایی، گردشگری طبیعت­گردی و اکوتوریسم معرفی و بررسی گردید و خط­مشی­ها و اصولی جهت دستیابی به گردشگری پایدار ارائه شد.بحث و نتیجه­گیری: برای دستیابی به توسعه پایدار، برنامه­ریزی گردشگری باید به اندازه کافی متمرکز باشد. از این­رو نیاز است تا گردشگری در ابعاد وسیع، یکپارچه و  وابسته به منابع فرهنگی و طبیعی صورت گیرد و سیاست­های جذب گردشگر از کمیت بسوی کیفیت هدایت شود.

کلیدواژه ها

گردشگری پایدار, اثرات گردشگری, انواع گردشگری, اکوتوریسم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.