مدیریت پساب آبزی پروری برای تولید پایدار: روشهای حذف ترکیبات نیتروژن
- سال انتشار: 1400
- محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 19، شماره: 4
- کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-19-4_007
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 198
نویسندگان
گروه علوم و مهندسی شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، کرمان، ایران
گروه علوم و مهندسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه جیرفت، جیرفت، کرمان، ایران
چکیده
زمینه و هدف: آبزیپروری یکی از سریعترین بخشهای در حال رشد کشاورزی در جهان امروز میباشد. توسعه متراکم صنعت آبزیپروری با افزایش اثرات زیست محیطی همراه بوده است. فرآیند تولید، مقدار قابل توجهی از پساب آلوده شامل غذاهای خورده نشده و مدفوع را ایجاد میکند. پساب آبزیپروری شامل مواد مغذی، ترکیبات آلی و غیرآلی مثل ترکیبات نیتروژن (آمونیاک، نیتریت، نیترات)، فسفر، کربن آلی و مواد آلی که به محیط زیست آبزی وارد میشود. آمونیاک بعنوان ماده دفعی آبزیان و از طریق تجزیه مواد آلی اضافی تولید میشود، باکتریهای شیمواتوتروف (نیتروزموناس و نیتروباکتر) تمایل به اکسید آمونیاک به نیتریت و نیترات دارند. امروزه توجه به سیستمهای آبزیپروریبسته به دلیل امنیت بیشتر زیستی و مزایای زیستمحیطی در حال افزایش است. هنگامی که آب در سیستمهای پرورشی مدار بسته بهصورت چرخهای مورد استفاده مجدد قرار میگیرد برخی از خطرات مانند ورود پاتوژنها و گونههای بیگانه به سیستم پرورش و مشکلات مربوط به تخلیه آب زائد که باعث ایجاد آلودگیهای زیست محیطی میگردد، کاهش مییابد. در مطالعه حاضر روشهای حذف ترکیبات نیتروژن غیرآلی در آبزیپروری مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: این پژوهش از نظر ماهیت مروری است که با استفاده از مرور منابع علمی به بررسی موضوع پرداخته است. یافته ها: معمولترین روشهای حذف مواد زائد نیتروژندار در سیستم آبزی پروری، شامل تعویض آب، هوادهی، قطع غذادهی، استفاده از ماده معدنی زئولیت و کنترل زیستی است. بحث و نتیجه گیری: مناسبترین روش برای کنترل ترکیبات نیتروژن غیرآلی، مصرف و کاهش نیتروژن در همان محل پرورش توسط باکتریها (روش زیستی - شیمیایی) میباشد.کلیدواژه ها
آبزی پروری, تصفیه پساب, مواد زائد نیتروژندار, تعویض آب, روش زیستی- شیمیاییاطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.