بررسی حقوقی - زیست محیطی تاثیرات فعالیتهای انسانی با رویکرد معدنکاوی در بستر دریاها

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 20، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-20-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 59
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه نقیبی پاکقول

دانشجوی دکتریحﻘوقمحیط زیست دانشگاه آزاد اسلامی، واحدعلوم و تحﻘیﻘات تهران

علی زارع

استادیارگروه حﻘوقخصوصی، دانشکده حﻘوق والهیات، واحدعلوم و تحﻘیﻘات دانشگاه آزاد اسلامی تهران

منصور پورنوری

استاد و عضوهیاتعلمیگروه حﻘوق بین الملل، واحد تهران مرکز دانشگاه آزاد اسلامی،تهران.

پروین فرشچی

استادیار و عضوهیات علمیگروهحﻘوق محیط زیست، واحدعلوم و تحﻘیﻘات دانشگاه آزاد اسلامی،تهران.

چکیده

زمینه هدف : مواد معدنی موجود در طبیعت از ارزشمندترین ثروتهای زمین می باشندکه با توجه به محدودیت این منابع در خشکی و پراکندگی ناهمگون  ان در کشورهای مختلف ، همواره بین دول مختلف در عرصه جهانی بر سر کسب و بهره برداری از این منابع رقابت وجود داشته  است . چرا که چرخهای اقتصاد و تولید وابسته به تامین منابع اولیه می باشد . با توجه به محدودیت منابع خشکی و پیش بینی برای اتمام کلیه ذخایر و ظرفیتهای موجود ، منابع معدنی بستر اعماق دریا می تواند به عنوان جایگزینی مطمئن در جهت جبران محدودیتهای منابع خشکی مطرح شود.روش بررسی : تحقیق حاضر با استفاده از روش تحلیلی ، توصیفی به بررسی مباحث عمده ای در خصوص کاوش و بهره برداری منابع مختلف طبیعی از بستر دریاها و  قوانین حاکم بر این بخش و شرایط بهره برداری آنها می پردازد .یافته ها :  یافته های  تحقیق حاکی از آن است که با توجه به اکوسیستم حساس و آسیب پذیر مناطق دریایی بویژه در بستر و زیر بستر دریاها و فقدان دانش لازم جهت انجام فرآیندهای استخراج در این مناطق ، خلاهای حقوقی و اجرایی در این حوزه احساس می شود.بحث و نتیجه گیری : بازنگری در مقررات و قوانین حقوق بین الملل بویژه حقوق بین الملل محیط زیست و انجام راهکارهایی نوین ، در فرآیند اکتشاف و معدنکاری  با الزامات مربوط به توسعه پایدار و بهره برداری منطبق با شرایط و توان اکولوژیکی این زیستگاهها ، از عمده ترین نتایج این پزوهش بوده که در این خصوص چندین راهکار و پیشنهاد نیز ارائه گردیده است .

کلیدواژه ها

بستر و زیر بستر دریاها, معدنکاوی دریایی, آلودگی دریایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.