ارزیابی شدت و پهنه بندی وضعیت خشکسالی استان فارس براساس شاخص بی نظمی بارش (RAI)
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: فصلنامه ترویج و توسعه آبخیزداری، دوره: 6، شماره: 20
- کد COI اختصاصی: JR_WMJI-6-20_005
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 133
نویسندگان
استادیار گروه انرژی های نو و محیط زیست، دانشکده علوم و فنون نوین، دانشگاه تهران و نویسنده مسئول،
دانشجوی کارشناسی ارشد دانشکده علوم و فنون نوین دانشگاه تهران
چکیده
یکی از مشکلاتی که بشر بخصوص در سال های اخیر با آن مواجه شده بحران آب و وقوع خشکسالی هیدرولوژیکی است و از طرفی چون خشکسالی هیدرولوژیکی بصورت تدریجی اتفاق میافتد و در مدت زمان طولانی تری اثرات خود را برجای میگذارد پایش خشکسالی برای ما حائز اهمیت است. در میان شاخصهای نظارت و پایش خشکسالی شاخص ناهنجاری بارندگی، به دلیل سادگی و تاثیر بالای آن یکی از روش های مناسب محسوب میگردد. هدف از این پژوهش پایش و پهنهبندی خشکسالی با استفاده از شاخصRAI در طول دوره آماری ۲۰ ساله (سال۱۳۷۰تا ۱۳۹۰) در ۱۰ ایستگاه کازرون، دشت ارژن، فراشبند، بند بهمن، جهرم، جوکان، بوانات، دریاچه کافتر، قلات و نیریز میباشد پراکنش ایستگاه ها به نسبت یکسان در کل استان صورت گرفته است. همچنین نمودارهای پهنه بندی اوضاع خشکسالی برای دورههای بلند مدت و شدیدترین وضعیت در انتهای پژوهش ارائه شده است. نتایج نشان داد به طور تقریب و کلی در همه ایستگاهها از سال ۱۳۷۰ تا ۱۳۸۰ پراکنش خشکسالی بیشتر بصورت دوره های یکساله و کوتاه مدت بطور متناوب اتفاق افتاده است و وضعیت خشکسالی از سال ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۰ بطور تقریبی در همه ایستگاه ها که معرف کل استان فارس است، بیشتر به صورت دورههای چندساله و بلندمدت خشکسالی مشاهده می گردد. براساس شاخص RAI شدیدترین خشکسالی درسال ۱۳۷۹ در ایستگاه جهرم با مقدار ۹۴/۳- و در سال۱۳۷۳ در ایستگاه کازرون با مقدار ۸۷/۳- اتفاق افتاده است. همچنین براساس شاخصRAI بیشترین مقدار ترسالی در ایستگاه نیریز با مقدار ۶۳/۴ و در سال ۱۳۷۵به وقوع پیوسته است.کلیدواژه ها
استان فارس, خشکسالی هیدرولوژیکی, روشIDW, شاخص ناهنجاری بارش, شدت و تداوماطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.