ارزیابی کمی و کیفی منابع آب رودخانه کارون با استفاده از شاخص NSFWQI و روش AHP

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: مجله انسان و محیط زیست، دوره: 10، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_SRBAU-10-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 119
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرجان سالاری

کارشناس ارشد مهندسی عمران_محیط زیست، دانشگاه شهید چمران اهواز (مسئول مکاتبات).

فریدون رادمنش

استادیار دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز.

حیدر زارعی

استادیار دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

رودخانه ها به عنوان یکی از منابع اساسی تامین آب برای مصارف مختلف مطرح می باشند. از این رو پایش کیفیت این منابع با توجه به خشکسالی های اخیر و توسعه شهری و روستایی یکی از وظایف مهم در حیطه مدیریت محیط زیست مصوب می گردد. رودخانه کارون اهمیت بسیاری در تامین آب آشامیدنی، حفظ حیات صنعتی استان خوزستان و تامین آب کشاورزی دارد. بنابراین مدیریت و کنترل کیفیت این منبع آبی از اهمیت ویژه­ای برخوردار است.  در مطالعه حاضر، کیفیت آب رودخانه کارون با استفاده از شاخص NSFWQI ارزیابی گردید و در مرحله بعد وزن ۹ عامل بررسی شده در این شاخص با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی با توجه به شرایط محلی و نظرات کارشناسان متخصص در این زمینه تغییر و اصلاح گردید. نتایج  وزن های اصلاح شده نشان داد که بیشترین ارزش وزنی به دست آمده از روش (AHP) در مقایسه با شاخصNSFWQI  مربوط به پیراسنجه های اکسیژن محلول، کلیفرم و اکسیژن خواهی زیست- شیمیایی می باشد. همچنین روش استفاده شده در این مطالعه به دلیل قابلیت بالای مدیریتی، صحت و دقت قضاوت ها و مقایسات در به دست آوردن وزن نهایی معیارها ارزشمند است. به کار گیری روش موجود اولا تمامی اهداف تعریف شده در پروژه های کیفیت آب را با ارایه نظرات کارشناسان متخصص به منظور کاهش هزینه و همچنین در نظر گرفتن مسایل اقتصادی، اجتماعی و فنی بهبود می بخشد. به عبارت دیگر استفاده از روش AHP توام با شاخص های کیفیت آب، محدودیت های شاخص های کیفیت آب مربوط به شرایط خاص هر مکان را از بین می برد.

کلیدواژه ها

شاخص کیفیت آب, تحلیل سلسله مراتبی, رودخانه کارون و نرم افزار Expert Choice

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.