CIVILICA We Respect the Science
(ناشر تخصصی کنفرانسهای کشور / شماره مجوز انتشارات از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: ۸۹۷۱)

ساغر ضیافت؛ تفسیر یک نقش­ مایه باستانی با کمک ساغرهای ملامچه، کانی کوتر و حسنلو

عنوان مقاله: ساغر ضیافت؛ تفسیر یک نقش­ مایه باستانی با کمک ساغرهای ملامچه، کانی کوتر و حسنلو
شناسه ملی مقاله: JR_RICHT-3-7_003
منتشر شده در در سال 1398
مشخصات نویسندگان مقاله:

Amir Saed Mucheshi - Assistant Professor, Department of Art and Architecture, School of Art and Architecture, Payam-e Noor University, Tehran, Iran..
Iraj Rezaie - Ph.D. in Archaeology, Department of Archaeology, University of Tehran, Tehran, Iran.
Abdolreza Mohajery-Nezhad - Assistant Professor, Department of Archaeology History Period, Research Institute of Cultural Heritage and Tourism, Tehran, Iran.
Eqbal Azizi - Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization, Kurdistan Province, Kurdistan, Iran

خلاصه مقاله:
در بین نقوش برجای مانده مربوط به دوران تاریخی میان رودان و ایران، از هزاره سوم قبل ازمیلاد تا اواسط هزاره نخست قبل ازمیلاد، نقشی از یک شئ خاص در دست خدایان، شاهان و اشراف زادگان دیده می شود که گاهی نمای ظاهری آن بسیار شبیه به یک ساغر و گاهی نیز شبیه گل لوتوس است. تاکنون درباره ماهیت و کاربری دقیق شئ مذکور اظهارنظر روشنی از سوی پژوهشگران ارائه نشده است. اخیرا در کاوش گورستان مانایی ملامچه و نیز در گور عصر آهنی کانی کوتر در محدوده زیویه مجموعا هفت عدد ساغر سفالی یافت شده که دارای بدنه باریک و دهانه ایی گشاد هستند که در برخی موارد ساده و در برخی موارد منقوش اند و ظاهری شبیه به گل لوتوس دارند. در کاوش های تپه حسنلو نیز یک ساغر لعاب دار با ویژگی های مشابه نمونه های ملامچه و کانی کوتر به دست آمده است. با توجه به مفهوم نمادین گل لوتوس در فرهنگ های باستانی و نیز فرم و تزیین آن ها، به نظر می رسد که ساغرهای مورد بحث کاربری ویژه ای داشته اند. علاوه بر این به نظر می رسد که نمونه های ملامچه و کانی کوتر از لحاظ شکل و کاربری احتمالی، با برخی از نمونه های نقوش مورد بحث در این نوشتار قابل مقایسه است. احتمالا این نوع ساغر چه در نقوش روی اشیاء باستانی مختلف و چه در این مکان ها یا نقاط دیگر، جزو ظروف معمولی با کاربری عمومی نبوده؛ بلکه به نظر می رسد که توسط اشخاص بلندمرتبه در مراسم ها و ضیافت های ویژه و شاید هم برای نوشیدن مایعات خاص استفاده می شده است. گور کانی کوتر غنی است و بافت گورهای حاوی ساغرهای ملامچه به لحاظ گورآوندها غنی تر از سایر گورها بوده و به نظر می رسد که استفاده کنندگان از این ساغرها از موقعیت برتری نسبت به سایرین برخوردار بوده اند. ساغر حسنلو نیز به همراه ظروف لعاب دار محلی و مشابه نمونه های شاخص محلی و بین النهرینی و در اتاقی ویژه به دست آمد. در نقوش برجای مانده نیز استفاده کنندگان از ساغرها، دارای موقعیت برتر اجتماعی نسبت به دیگران هستند. در این مقاله علاوه بر مقایسه شکل ظاهری ساغرهای به دست آمده از ملامچه با نقوش برجای مانده از دوره های پیشین، آزمایش کروماتوگرافی نیز بر روی ساغرها انجام شد که متاسفانه، هیچ گونه داده آزمایشگاهی مبنی بر کاربرد آن به دست نیامد.

کلمات کلیدی:
Pottery Beaker, Banquet, Mala Mcha, Kani Koter, Hasanlu, Ancient Motifs., ساغر سفالی, ضیافت, ملامچه, کانی کوتر, حسنلو, نقوش باستانی.

صفحه اختصاصی مقاله و دریافت فایل کامل: https://civilica.com/doc/1870973/