کتیبه کاشی های زرین فام، نسخه قابل استفاده در تصحیح متون ادبی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات باستان شناسی پارسه، دوره: 3، شماره: 7
  • کد COI اختصاصی: JR_RICHT-3-7_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 83
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Hamid Pourdavoud

M.A. in Archeology, University of Tehran, Tehran, Iran.

Hossein Mostajeran

Ph.D. Student of Persian Literature, University of Tehran, Tehran, Iran.

Parastoo Masjedi Khak

Assistant Professor, Department of Archeology, University of Neyshabur, Khorasan Razavi, Iran

چکیده

کاشی زرین فام جدای از جنبه زیبایی و چشم نوازی به علت دیگری درخور توجه است و آن، تزئین حاشیه این کاشی ها با اشعاری از شاعران بلندآوازه است که جنبه زیبایی این کاشی ها را دوچندان کرده است. توجه به این کتیبه ها می تواند در برخی موارد راه گشای مصححان متون ادبی و رباعی پژوهان باشد، چراکه بعضا صورت ضبط شده در کاشی ها با نسخ ادبی متفاوت است؛ تفاوتی که در اکثر موارد در چندین کاشی که احتمالا هرکدام در کارگاهی متفاوت تولید شده اند، به یک صورت واحد دیده شده است و می تواند گویای رواج آن صورت ضبط در دوران تولید کاشی ها باشد. ازطرفی در مواردی به علت درج تاریخ ساخت روی کاشی می توان انتساب بعضی از اشعار به شاعری خاص را به واسطه تقدم زمانی این کاشی ها بر سال تولد شاعر یادشده رد کرد. لازم به ذکر است که در برخی موارد نیز تفاوت هایی دیده می شود که ناشی از اشتباه کاتب بوده که ایجاب می کند با رعایت احتیاط به استفاده از این کاشی ها اقدام شود، چراکه نویسندگان این کاشی ها نیز عاری از خطا نبوده اند. اصلی ترین پرسش این پژوهش این گونه است: آیا می توان کتیبه کاشی های زرین فام را به عنوان یک نسخه درنظر گرفت؟ و اگر این چنین است تا چه میزان می توان این کتیبه ها را مهم تلقی نمود؟ روش پژوهش مبتنی بر خواندن کتیبه کاشی ها بوده و سپس به مقایسه رباعیات و ابیات درج شده روی کاشی ها با صورت ضبط شده در نسخ ادبی اقدام شده است.

کلیدواژه ها

Inscriptions, Golden Tile, Literary Texts, Rubaiyat, Literary Copy., کتیبه, کاشی زرین فام, متون ادبی, رباعی, نسخه ادبی.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.