اثر ارتفاع بر برخی از خصوصیات مورفولوژیکی harmala Peganum و تنوع ژنوتیپی در ۳ منطقه از استان مازندران

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: ششمین همایش ملی توسعه علوم فناوریهای نوین در گیاهان دارویی، شیمی و زیست شناسی ایران
  • کد COI اختصاصی: DPCONF06_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 574
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

خدیجه طالبی قادیکلائی

دانشجوی کارشناسی ارشد گیاهان دارویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

حسین مرادی

استادیار، علوم باغبانی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

راضیه عظیمی اتر گله

استادیار ، گروه شیمی ، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور

چکیده

اسفند یا اسپند با نام علمی Peganum Harmala گیاهی پایا و بدون کرک از خانواده Zygophyllaceaeو از تیره Peganum، یک گیاه گلدار وحشی است. در این تحقیق، تنوع گیاه Peganum Harmala در ارتفاعات مختلف گدوک و چهاردانگه و خطیرکوه از استان مازندران با ۹ ارتفاع،براساس صفات رویشی و ریشه و میوه کپسولی و نسبت آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد بوته های مناطق مختلف از تنوع بالایی برخوردار بودند. عملکرد میوه و وزن کپسول های دانه دار با حداکثر ضریب تنوع را داشتند. نتایج همبستگی نشان داد که وزن تر رویشی با درصد ماده خشک رویشی همبستگی منفی و با وزن تر ریشه همبستگی مثبت دارد و مساحت کانوپی با درصد دانه کپسول ها همبستگی منفی در سطح احتمال ۹۵% دارد. وزن بذرها با قطر کپسول و وزن کپسول دانه دار و تعداد بذرها با قطر کپسول و وزن بذرو همبستگی مثبت در سطح احتمال ۹۹% دارد. تجزیه به عامل ها در ۵ مولفه اصلی صفات معنی دار شد که مجموعا حدود ۶۹/ ۹۱ درصد از واریانس کل را توجیه نمود. سه مولفه اول بیشتر صفات میوه گیاه را دربرگرفت. گراف مولفه اول - دوم و اول - سوم نشان داد که گیاه harmala.Pدر ارتفاع ۲۱۰۰ مترگدوک مولفه های اول خصوصا طبق نتایج توصیفی، درصد بذر در کپسول ها و تعداد کپسول در هر بوته، ماکزیمم بوده؛ درحالیکه در ارتفاع ۷۰۰ متر خطیرکوه وزن تر و خشک بوته و ریشه و درصد ماده خشک ماکزیمم ارزیابی شد. بنابراین در ارتفاع ۲۱۰۰ با کمترین میزان رویشی، تعداد و درصد دانه در کپسول ها قابل توجه می باشد

کلیدواژه ها

میانگین ، انحراف معیار، بذر، رویشی، حداقل، گیاهان دارویی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.