بررسی قانون گذاری رمزارزها در کشورهای مختلف و ارائه رهنمودهایی برای نهادهای ناظر بازارهای مالی ایران

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: همایش ملی چالش و راهکارهای مالی تجارت بین المللی با رویکرد حمایت از تولید ملی
  • کد COI اختصاصی: FITCONF01_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 185
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد قزلباش

دانشجوی دکتری مهندسی مالی دانشگاه علامه طباطبائی، تهران، ایران

محمدعلی زمانی

دانشجوی کارشناسی ارشد معارف اسلامی و مدیریت مالی دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران

علی همایون

دانشجوی کارشناسی ارشد معارف اسلامی و مدیریت مالی دانشگاه امام صادق (ع)، تهران، ایران

چکیده

ارز مجازی گونه ای از ابزار پرداخت است که به صورت الکترونیکی خلق و ذخیره می شود. به عبارت دیگر ارز مجازی به گونه دیگری از واسطه های مبادله اطلاق می شود که مانند ارز عمل می کنند، اما توسط برنامه های رایانه ای خلق و کنترل می شوند. فناوری غیرمتمرکز بلاک چین و ظهور رمزارزها، نوع جدید و بدون مرزی از پول را برای اقتصاد جهان به ارمغان آورده که مرتبط با هیچ دولت و کشوری نیست و افزایش حجم آن بی قاعده نبوده و مستلزم صرف انرژی برق قابل توجه و به کارگیری تخصص است. این نوع پول با تغییر در شکل سنتی معاملات مالی و تبادلات تجاری خارج از حیطه نظارت بانک های مرکزی سبب ایجاد نگرانی هایی برای تقریبا همه دولت های جهان شده است. نوسانات بالای بازار رمزارزها، معاملات تعداد بالایی از افراد در سامانه های معاملاتی ایرانی و خارجی، امکان پرداخت های غیرقانونی مانند قاچاق، پول شویی و تامین مالی تروریسم سبب پیچیدگی مواجه نهادهای حاکمیتی با این پدیده نوظهور شده است. در سال های اخیر بسیاری از ایرانیان با ارزهای مجازی آشنا شده اند و حتی تعداد قابل توجهی از فعالان بازارهای مالی نیز در این بازار به فعالیت پرداخته اند. همین موضوع سبب ایجاد حساسیت بسیاری از نهادهای بالادستی نسبت به تدوین سیاست ها، قوانین و مقررات صنعت رمزارزها از قبیل مقررات حوزه استخراج، مقررات حوزه تبادل و مقررات فعالیت صرافی ها شده است. چارچوب حقوقی کشورها حدود وظایف و مسئولیت دستگاه های ذیربط را مشخص کرده است، اما ارزهای مجازی حوزه ای نوظهور و دارای فناوری های متنوع هستند و چالش های آن ها ممکن است با یکدیگر متفاوت باشند، بنابراین گام اول در مواجه با پدیده های نوظهور شناخت قوانین و مقررات در آن زمینه است. فلذا در این پژوهش پس از بیان مقدمات و ارائه اطلاعات در ارتباط با چارچوب صنعت رمزارزها، ابتدا به ساختار قانون گذاری کشورهای مختلف جهان و نگرش مقامات ناظر بازارهای مالی آن ها به رمزارزها پرداخته شده و در ادامه قوانین ایران در این حوزه مورد بررسی قرار گرفته و در نهایت نیز برخی راهکارها در زمینه تسریع فرایند سیاست گذاری بهینه این صنعت بیان گردیده است.

کلیدواژه ها

رمزارزها، قانون گذاری، صرافی رمزارزها.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.