بررسی ارتباط سبک زندگی اسلامی با سلامت روان دانشجویان دانشگاه بیرجند

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: مجله دین و سلامت، دوره: 3، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRH-3-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Mojtaba Salmabadi

۱- MSc Student of Family Counseling, Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran

Kiomars Farahbakhsh

۲- Assistant Professor, Department of Counseling, Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran

Shadi Zolfaghari

۳- MSc Student of Psychoanalysis, Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran

Meisam Sadeghi

۴- PhD Student of Psychoanalysis, Allameh Tabatabai University, Tehran, Iran

چکیده

سابقه و هدف: سلامت روان بهعنوان یکی از دو رکن سلامتی، لازمه‎ی یک زندگی مفید، موثر و رضایت‎بخش است. با توجه به نقش برجسته و منحصربه‎فرد دانشجویان به‎عنوان مدیران و آینده‎سازان هر جامعه، تامین سلامت روان آن‎ها و نیز شناسایی و حذف عوامل منفی موثر بر سلامت روان آن‎ها ضروری است؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط سبک زندگی اسلامی با سلامت روان دانشجویان دانشگاه بیرجند انجام گردید. مواد و روش­ها: جامعه‎ی آماری پژوهش حاضر، کلیه‎ی دانشجویان دانشگاه بیرجند در سال تحصیلی ۱۳۹۳-۱۳۹۲ بود. بدین منظور ۳۰۰ نفر از دانشجویان (۱۵۰ نفر دختر، ۱۵۰ نفر پسر) به روش نمونه‎گیری خوشه‎ای تصادفی، انتخاب گردیدند. برای جمع‎آوری اطلاعات از پرسشنامه‎ی سلامت عمومی گلدبرگ (Goldberg) و پرسشنامه‎ی سبک زندگی اسلامی کاویانی (فرم کوتاه) استفاده شد. نتایج با کمک نرم‎افزار SPSS، از طریق محاسبه ضریب همبستگی پیرسون، آزمون رگرسیون خطی چندگانه و آزمون دقیق فیشر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: براساس نتایج حاصل از این پژوهش، بین سبک زندگی اسلامی و سلامت روان با ضریب همبستگی ۲۴/۰ در سطح ۰۵/۰ (۰۵/۰> P) رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که ۶ درصد از واریانس متغیر سلامت روان، ناشی از سبک زندگی اسلامی است. سبک زندگی اسلامی بر سلامت روان تاثیر مثبت و معناداری در گروه دختران داشت (۰۵/۰> P)؛ اما در گروه پسران، رابطه‎ی معناداری وجود نداشت (۰۵/۰> P). نتایج حاصل از اجرای آزمون دقیق فیشر نشان می‎دهد که با ۹۵ درصد اطمینان، سلامت روان در گروه دختران رابطه‎ی قوی‎تری با سبک زندگی اسلامی نسبت به گروه پسران دارد (۹۶/۱< z). استنتاج: بین سبک زندگی اسلامی و سلامت روان پسران و دختران، تفاوت معناداری وجود دارد؛ به‎طوری‎که سلامت روان در گروه دختران رابطه‎ی قوی‎تری با سبک زندگی اسلامی نسبت به گروه پسران دارد. این موضوع نشان می‎دهد که ممکن است مشخصه‎های اجتماعی و جمعیتی نقش مهم‎تری از موضوع جنسیت در سلامت روان ایفا ‎کنند.

کلیدواژه ها

Islamic lifestyle, Mental health, Religion, Students, دانشجویان, دین, سبک زندگی اسلامی, سلامت روان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.