بررسی کمی و کیفی جایگاه تولیدات علمی پژوهشگران حوزه قرآن و سلامت

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله دین و سلامت، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRH-8-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Abdolrasoul Khosravi

Associate Professor, Department of Medical Library and Information Science, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran

Reza Basirian Jahromi

Assistant Professor, Department of Medical Library and Information Science, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran

Elham Amuri

MSc. in Management and Educational Planning, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran

Shohreh Seyyed Hosseini

PhD in Knowledge and Information Science, Bushehr University of Medical Sciences, Bushehr, Iran

چکیده

سابقه و هدف: رصد کمی و کیفی تولیدات علمی در حوزه های موضوعی گوناگون و بررسی مقالات نمایه شده آن حوزه در نمایه نامه های معتبر به شاخه مهمی از حوزه های مطالعاتی تبدیل شده که به «علم سنجی» شهرت یافته است. در این راستا پژوهش حاضر با بهره گیری از تکنیک های علم سنجی، جایگاه تولیدات علمی پژوهشگران حوزه قرآن و سلامت را در پایگاه اسکوپوس ازنظر کمی و کیفی بررسی می کند. مواد و روش ها: پژوهش حاضر توصیفی-کاربردی است و با روش تحلیل استنادی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت در پایگاه اسکوپوس بین سال های ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۸ میلادی است. داده های به دست آمده از بررسی شاخص های تولید، برجستگی و استنادی با استفاده از نرم افزار اکسل تجزیه وتحلیل شد. یافته ها: نتایج نشان داد تولیدات علمی نمایه شده در پایگاه اسکوپوس در حوزه قرآن و سلامت بین سال های ۱۹۸۹ تا ۲۰۱۸ رشد متوسط سالانه ۱۱/۴ درصد داشته است. بیشترین درصد برجستگی تولیدات علمی در سال های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ و ضریب همبستگی بین شاخص تولید و شاخص برجستگی تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت ۰/۵۴ به دست آمد. تولیدات علمی در رده پزشکی ۵۱ درصد از کل تولیدات علمی حوزه قرآن و سلامت را به خود اختصاص داده است. ازنظر شاخص استناد نیز هر مدرک به طور میانگین ۵/۸۹ درصد استناد دریافت کرده است. استنتاج: هرچند نتایج پژوهش حاضر از تلاش رو به رشد پژوهشگران این حوزه نسبت به بررسی جنبه های کشف نشده ای حکایت دارد، بااین حال ضرورت دارد پژوهشگران مختلف با سیاست گذاری های هدفمند، گام های موثرتری در راستای شناساندن ظرفیت های بالقوه این منبع ارزشمند در حوزه های بهداشت و سلامت بردارند.

کلیدواژه ها

Quran, Health, Scientific productivity, Scientometrics, Scopus, پایگاه اسکوپوس, تولید علمی, سلامت, علم سنجی, قرآن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.