واکاوی مفهوم «سرایت بیماری» در امراض واگیردار از منظر حدیث و فقه پزشکی
محل انتشار: مجله دین و سلامت، دوره: 11، شماره: 1
سال انتشار: 1402
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 431
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JRH-11-1_003
تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1402
چکیده مقاله:
با اپیدمی کروناویروس، بعضی از ظاهرگرایان با تمسک به برخی از احادیث، ازجمله حدیث «لاعدوی» و تلفیق آن با بعضی از آموزههای طب سنتی، سرایت نکردن همه ی بیماری ها را نتیجه گرفتند. این نوع نگرش موجب تقابل با طب مدرن، انکار سرایت بیماری واگیردار، رعایت نکردن مسائل بهداشتی و در نتیجه، شیوع بیماری، افزایش هزینههای سلامت و نگاه منفی به آموزههای اسلامی شد. پژوهش حاضر با استفاده از منابع معتبر کتابخانهای و مقالات مرتبط، به روش تحلیل محتوا و با هدف بررسی اجتهادی و استنباطی «موضوع سرایت بیماری از نگاه فقهی و حدیثی» انجام گرفت و با یافته های پزشکی جدید تطبیق داده شد. یافته های این پژوهش نشان میدهد که نگرش به حدیث لاعدوی، از نظر روش تحقیق در علم رجال و درایه و فقه الحدیث بحث برانگیز است و برخی از راویان آن ضعیف هستند و صدور آن از پیامبر اسلام (ص) ایراد دارد. از نظر دلالت نیز افزون بر تعارض با مسلمات تجربه های بشری در زمینه های پزشکی، مداخله ها و تحلیلهای فراوانی برای آن وجود دارد و به فرض پذیرش نفی سرایت بیماری در این حدیث، باید گفت که فقط از بیماری واگیردار خاصی مانند «گری» در حیوانات که در حدیث درباره ی آن بحث شده، نفی سرایت شده است. با عنایت به اشکالات فراوان بر سند و دلالت حدیث بر سرایت نکردن بیماری و نیز صراحت برخی از احادیث به وجود امکان و وجود سرایت بیماری، مراقبتهای بهداشتی، قرنطینه، فرار از بیماری و رعایت فاصله گذاری اجتماعی در هنگام شیوع بیماری، امری عقلانی و مشروع و واجب است.
کلیدواژه ها:
Contagion ، Contagious disease ، Corona ، Hadithology ، Medical jurisprudence ، سرایت ، بیماری مسری ، کرونا ، حدیث شناسی ، فقه پزشکی
نویسندگان
Seyed Hossein Hosseini Karnami
Department of Islamic Studies, Faculty of Medicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
Abbas Alipour
Department of Community Medicine, Faculty of Medicine, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
Roya Malekzadeh
Department of Public Health, Faculty of Health, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :