ارزیابی فنی فرآیند یکپارچه شیرین سازی و غنی سازی گاز

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 29، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-29-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 78
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا مهدی پور

پژوهشکده توسعه فناوری های فرآورش و انتقال گاز، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

آتیه قربانی

شرکت ملی گاز ایران، عسلویه، ایران

محمد کاظم حمیدنیا

شرکت ملی گاز ایران، عسلویه، ایران

چکیده

وظیفه واحد بازیافت گوگرد (SRU) تبدیل گاز اسیدی خروجی از واحد شیرین سازی گاز به گوگرد است تا از انتشار گازهای آلوده کننده محیط زیست جلوگیری شود. کم بودن غلظت H۲S در خوراک، منجر به بروز مشکلاتی نظیر عدم پایداری شعله در کوره واکنش، کاهش فعالیت کاتالیست ها، کاهش تولید گوگرد و افزایش آلاینده های زیست محیطی و کاهش کیفیت گوگرد تولیدی خواهد گردید. از این رو لازم است تمهیداتی به جهت غنی سازی گاز اسیدی و افزایش غلظت H۲S در خوراک ورودی به SRU در نظر گرفته شود. در حال حاضر غلظت H۲S در خوراک ورودی به SRU در برخی از پالایشگاه های پارس جنوبی، با کاهش قابل ملاحظه ای همراه شده است. از این رو، با توجه به اینکه واحد شیرین سازی گاز به علت کاهش غلظت H۲S ورودی به پالایشگاه با ظرفیت کمتری نسبت به ظرفیت اسمی خود در حال فعالیت است، می توان از ظرفیت مازاد آن به منظور غنی سازی گاز اسیدی ارسالی به SRU استفاده نمود. در این مقاله، ابتدا واحد شیرین سازی گاز با استفاده از داده های عملیاتی، شبیه سازی می شود. سپس، با در نظر گرفتن برج جذب غنی سازی، سیستم یکپارچه ای جهت افزایش غلظت گاز H۲S ارسالی به SRU پیشنهاد و شبیه سازی خواهد شد. نتایج حاصله نشانگر آن است که با استفاده از ظرفیت استفاده نشده واحد شیرین سازی گاز و تنها با افزودن یک برج جذب، می توان غلظت گاز H۲S را از حدود ۲۰% مولی به ۳۴% افزایش داد.

کلیدواژه ها

شیرین سازی گاز, بازیافت گوگرد, غنی سازی گاز اسیدی, ارزیابی فنی و پارس جنوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.