راهبردهای بازاریابی اختراعات برای ورود موفق به بازار

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه علمی- پژوهشی نوآوری و ارزش آفرینی، دوره: 7، شماره: 13
  • کد COI اختصاصی: JR_JRNAL-7-13_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی

محمد رضا حمیدی زاده

دانشگاه شهید بهشتی ، تهران، ایران

چکیده

سهم صنایع و خدمات با فناوری برتر در هر اقتصاد، یکی از شاخص های سنجش درجه نیل به اقتصاد دانش محور می باشد که در این میان، تجاری سازی اختراعات و دستاوردهای پژوهشی یکی از موضوعات مهم در جوامع مختلف می باشد. هدف این پژوهش، شناسایی و بررسی مهم ترین راهبردهای بازاریابی اختراعات از دیدگاه مخترعان است. این پژوهش، از نوع تحقیقات کاربردی، توصیفی- پیمایشی و با روش تحقیق آمیخته است که ابتدا به رویکرد کیفی و سپس کمی پرداخته است. در مرحله ی کیفی با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه نیمه ساختاریافته با روش نمونه گیری هدفمند با ۸ نفر از خبرگان حوزه تجاری سازی و مدیریت فناوری، راهبردهای بازاریابی اختراعات شناسایی شدند. سپس در مرحله ی کمی، از ابزار پرسشنامه در نمونه پژوهش شامل مخترعین شرکت کننده در جشنواره منطقه ای نوآوری و شکوفایی اختراعات «رویش خراسان» استفاده شد که نمونه آن طبق جدول مورگان و با توجه به روش تحلیل، ۳۶ مخترع در نظر گرفته شدند. ضمن این که تحلیل داده ها نیز به کمک آزمون t و همچنین روش TOPSIS، صورت گرفته است. نتایج نشان داد که ۹۱% مخترعان اهمیت تجاری سازی و به ویژه بازاریابی اختراع خود را بسیار زیاد می دانند. در مورد آمیخته بازاریابی نیز این نتیجه حاصل شد که مخترعان برای اهمیت ویژگی های خوب محصول خود با ۴۶% ، بیشترین امتیاز را قائل شدند و بعد از آن، قیمت با ۲۸%، تبلیغات با ۱۸% و نهایتا توزیع مناسب با ۸% قرار گرفت. همچنین درنهایت با عنایت به ۱۰ راهبرد مطرح شده، مخترعان، شرکت در نمایشگاه های فناوری بین المللی، شرکت در نمایشگاه های فناوری ملی و بازاریابی اینترنتی را ۳ راهبرد برتر بازاریابی اختراعات خود می دانند.

کلیدواژه ها

راهبرد، بازاریابی، دانش محور، اختراعات، تجاری سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.