ببهبود عملیاتی مدل ظرفیت-مقاومت در پیش بینی عملکرد فرآیند سیلاب زنی مبتنی بر کل بازه تولید

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 27، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-27-5_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی لسان

گروه مهندسی اکتشاف نفت، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، ایران

عباس بحرودی

گروه مهندسی اکتشاف نفت، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران، ایران

بابک امین شهیدی

گروه مهندسی نفت، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

حسین رحامی

دانشکده علوم مهندسی، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، ایران

چکیده

ارائه یک تحلیل مبتنی بر شرایط عملیاتی فرآیندهای برداشت ثانویه یکی از وظایف اساسی مهندس نفت است؛ روش های تحلیل تزریق غیر امتزاجی به عنوان یکی از روش های ثانویه به دو دسته تحلیلی و عددی تقسیم می شوند؛ روش های عددی روش های زمان بر و نیازمند خواص دقیق سنگ و سیال و تغییرات فشار در مخزن هستند ولی روش های تحلیلی به داده های ورودی کمتری نیازمند هستند؛ روش های تحلیلی برای تصمیم سازی های مدیریتی مناسب تر هستند. یکی از روش های تحلیلی که اخیرا از آن استفاده می شود مدل ظرفیت- مقاومت است، این مدل از نرخ تزریق و فشار جریانی ته چاه به عنوان تنها داده های ورودی استفاده می کند این سادگی با وجود مزایا و سرعت، معایبی نیز دارد؛ از مهم ترین این معایب می توان نیاز به نوسانات بالا در نرخ تزریق اشاره کرد. این موضوع با کاربردهای عملیاتی در تضاد است زیرا در برنامه های عملی تزریق معمولا نرخ تزریق نوسانات بالای را ندارد، دومین نقص راه حل فعلی عدم در نظرگیری بازه تولید به عنوان یک بازه واحد است به طوری که این بازه به تعداد گام های زمانی شکسته می شود که این موضوع با طبیعت مخزن در تضاد است زیرا تمامی گام های تزریق از ابتدا بر روی نرخ تزریق در یک بازه خاص زمانی اثر دارد. در این پژوهش سعی شد با ارائه تصحیحاتی بر روی راه حل مدل ظرفیت- مقاومت نواقص ذکر شده در بخش مربوط به کارکردهای عملیاتی و طبیعت مخزن کاهش پیدا کرده و فرضیات محدودکننده کمتر شوند. نتایج ارائه شده نشان می دهند که این تصحیحات افزایش دقت تخمین را به صورت کمی باعث شده به طوری که در دومین مخزن شبیه سازی شده، مخزن دارای نوسانات پایین نرخ تزریق و بازه تطبیق تاریخچه کوتاه تر از حد نیاز مدل کلاسیک، بود؛ روابط ارائه شده در پژوهش های گذشته توانایی تخمین عملکرد این مخزن را نداشت ولی روابط ارائه شده تخمین بسیار قابل قبولی را فراهم آوردند.

کلیدواژه ها

حل نوین, بهبود تخمین, مدل ظرفیت- مقاومت, نرخ تزریق عملیاتی, کل بازه تطبیق تاریخچه, سیلاب زنی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.