شناسایی و اولویت بندی عوامل شکست اجرای خط مشی های نظام سلامت با استفاده از تکنیک واکاوی حالات نقص و اثرات آن و روش تحلیل سلسله مراتبی

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه راهبردهای مدیریت در نظام سلامت، دوره: 8، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_MSHS-8-3_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 86
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد صادق ابوالحسنی

Ph.D. student of public administration, Department of Management, Rafsanjan Azad University

محمد ضیا الدینی

Assistant Professor of Management Department, Rafsanjan Branch, Islamic Azad University, Rafsanjan, Iran

محمی علی نیک بخش

Assistant Professor of Management Department, Bandar Dilam Branch, Islamic Azad University, Bandar Dilam, Iran

چکیده

زمینه و هدف: خط مشی ها پس از تدوین و تصویب، برای اجرا به مدیران ابلاغ می گردند. عوامل متعددی منجر به شکست اجرای خط مشی های نظام سلامت می شود. در این پژوهش به شناسایی و اولویت بندی این عوامل پرداخته شده است. روش پژوهش: این پژوهش کاربردی و از حیث راهبرد، پیمایشی است. جامعه تحقیق را ۲۱ نفر از صاحب نظران حوزه ی سلامت در وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی تشکیل داده اند که از طریق نمونه گیری غیر تصادفی و هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده، مصاحبه و پرسشنامه بوده و جهت تحلیل داده ها از تکنیک واکاوی حالات نقص و اثرات آن  و روش تحلیل سلسله مراتبی استفاده شده است. یافته ها: در این تحقیق تعداد ۴ بعد از عوامل شکست اجرای خط مشی نظام سلامت شامل ابعاد حاکمیتی، مدیریتی، محیطی و تامین منابع مالی و ۲۳ مولفه از ابعاد مذکور شناسایی شد. همچنین مهم ترین عوامل شکست شناسایی شده با روش تحلیل سلسله مراتبی و تکنیک واکاوی حالات نقص و اثرات آن  اولویت بندی و ارزیابی شد. نتیجه گیری: آنچه در این تحقیق به عنوان عوامل شکست در اجرای این خط مشی ها بیان شد، با توجه به شناخت آن ها می توان به ارتقاء ظرفیت اجرای خط مشی های نظام سلامت کمک کرد.

کلیدواژه ها

Policy making, health system, Analytical hierarchy process (AHP), risk, خط مشی گذاری, نظام سلامت, تحلیل سلسله مراتبی, ریسک

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.