سیاست پولی و نااطمینانی های اقتصادکلان در ایران: رویکردی تجربی با تحلیل در حوزه زمان - فرکانس

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه نظریه های کاربردی اقتصاد، دوره: 10، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_ATE-10-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 85
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالح طاهری بازخانه

استادیار دانشگاه گیلان

چکیده

نااطمینانی در متغیرهای کلیدی اقتصادکلان با اخلال در تصمیم­گیری عاملین اقتصادی و اعوجاج در سازوکار تخصیص منابع، چالشی مهم برای اقتصاد ایران به شمار می­رود. از این­رو، اتخاذ سیاست­های مناسب برای کاهش نااطمینانی ضروری است. بر این اساس، تحقیق حاضر اثربخشی سیاست پولی در کاهش نااطمینانی­های اقتصادکلان را طی دوره ۱۴۰۰ – ۱۳۶۸ بررسی می­کند. برای این منظور، از تبدیل موجک پیوسته برای کشف پویایی­های ارتباط میان سیاست پولی با نااطمینانی تورم، نااطمینانی رشد اقتصادی و نااطمینانی در بازار ارز استفاده شد. نتایج نشان دهنده آن است که نااطمینانی تورم صرفا در افق میان­مدت و بلندمدت در بازه زمانی ۱۳۷۶ – ۱۳۷۲ واکنش تهاجمی سیاست پولی را به دنبال داشته است. ابزار سیاست پولی در اقتصاد ایران کارکرد لازم را در کاهش نااطمینانی بخش حقیقی ندارد و در میان­مدت و بلندمدت عقیم است. نتایج نشان دهنده ارتباط شدید میان نااطمینانی در بازار ارز و ابزار سیاست پولی است. به طوری که در بلندمدت، نااطمینانی در بازار ارز به رشد بیش­تر پایه پولی منجر می­شود. فرآیند مذکور ریشه در سرکوب نرخ ارز توسط سیاست­گذار برای لنگر کردن انتظارات تورمی و کسب اعتبار دارد. این رویه، منجر به رشد کل­های پولی و شدت یافتن نااطمینانی در بازار ارز می­شود که نتیجه آن بلاموضوع شدن سیاست پولی است. مقاله حاضر می­کوشد با کالبدشکافی رابطه میان متغیرها در حوزه زمان – فرکانس، اطلاعات و پیشنهادهای سیاستی مفیدی ارائه نماید.

کلیدواژه ها

سیاست پولی, نااطمینانی, اقتصاد ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.