بررسی اثر ضدباکتریایی عصاره متانولی اسفنج دریایی هالیکلونا ایمپلکسا ساکن در دریای عمان علیه باکتری های بیماری زای غذایی اشرشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: فصلنامه طب دریا، دوره: 5، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JMARMED-5-3_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 81
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی طاهری

Associate Professor, Faculty of Marine Sciences, Chabahar Maritime University, Chabahar, Iran

سارا کاظمی خاناپشتانی

CMU

روح الله زارع

CMU

چکیده

زمینه و هدف: برای مبارزه با میکروارگانیسم های بیماری­زای غذایی جستجوی ترکیبات ضد میکروبی جدید ضروری است. در این میان اسفنج­های دریایی به دلیل متابولیت­های ثانویه، منابع بالقوه عوامل ضد­میکروبی جدید می­باشند. در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره آلی متانولی اسفنج دریایی هالیکلونا ایمپلکسا جمع­آوری شده از چابهار بررسی شد. روش ها: این مطالعه در دو غلظت ۳ و ۵ میلی گرم در میلی لیتر روی دو سویه باکتریایی از عوامل بیماری­زای غذایی شامل اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا توسط آزمون حساسیت به انتشار دیسک و حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) انجام شد. تجزیه آماری با آنالیز واریانس یک­طرفه و مقایسه میانگین­ها با پس­آزمون توکی انجام شد. یافته ها: بر اساس نتایج به دست آمده بیشترین تاثیر در غلظت ۵ میلی گرم در میلی لیتر با قطر هاله­ عدم رشد (۷/۱±۰۳۳/۱۱) و (۷۰۲/۰±۰۳۳/۱۲) میلی متر به ترتیب برای باکتری اشرشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا به دست آمد که با جنتامایسین اختلاف داشت (۰۵/۰> p). حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اسفنج هالیکلونا ایمپلکسا در باکتری اشریشیا کلی در ۱ میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد و در باکتری سودوموناس آئروژینوزا در غلظت ۳ میلی گرم در میلی لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی در باکتری اشریشیا کلی در غلظت ۳ میلی گرم در میلی لیتر مشاهده شد و در سویه سودوموناس آئروژینوزا مشاهده نشد. نتیجه گیری: بر اساس نتایج می­توان گفت که عصاره اسفنج دریایی هالیکلونا ایمپلکسا دارای اثر ضد­باکتریایی علیه سویه­های بیماری زای اشریشیا کلی و سودوموناس آئروژینوزا می­باشد. از این­رو، عصاره این اسفنج می­تواند جهت استفاده در بسته بندی مواد غذایی مورد مطالعه تکمیلی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

Marine Sponge, Minimum Inhibitory Concentration, Minimum Bactericidal Concentration, Antibiotic, Haliclona implexa, اسفنج دریایی, حداقل غلظت مهارکنندگی, حداقل غلظت کشندگی, ضد میکروبی, هالیکلونا ایمپلکسا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.