تاثیر تمرین هوازی و مصرف مکمل ویتامین D بر احساس گرسنگی، گرلین و انسولین سرمی زنان میانسال مبتلا به سندرم متابولیک

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش در تغذیه ورزشی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_REN-1-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 66
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم آزالی علمداری

دانشیار فیزیولوژی ورزش، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران.

رقیه ستار زاده

کارشناس ارشد فیزیولوژی ورزشی، گروه علوم ورزشی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران.

چکیده

هدف: بررسی اثرات هشت هفته تمرین هوازی با و بدون مکمل سازی ویتامین D بر احساس گرسنگی، گرلین و انسولین سرمی زنان میانسال مبتلا به سندرم متابولیک بود. روش شناسی: ۴۰ آزمودنی (سن: ۴/۴ ± ۱۹/۵۳ سال و شاخص توده بدن ۴۵/۴ ± ۶۸/۳۲ کیلوگرم بر مترمربع) به طور تصادفی به گروه های تمرین هوازی و دارونما، تمرین هوازی و ویتامین D، ویتامین D و دارونما (بدون تمرین) تقسیم شدند. ویتامین D با دوز ۵۰۰۰۰ واحد در هفته در قالب دوسوکور به مدت هشت هفته مصرف شد و برنامه تمرین هوازی روزانه ۵۰ تا ۶۰ دقیقه، سه روز در هفته و با شدت ۵۰-۶۰% حداکثر ضربان قلب انجام شد. از تحلیل واریانس تک راهه، تحلیل واریانس عاملی (۲×۲) اندازه گیری مکرر و آزمون تی همبسته برای تحلیل داده ها استفاده شد. یافته ها: تمرین هوازی و مصرف ویتامین D، موجب کاهش تمام شاخص های خطر متابولیک و انسولین خون شدند(۰۵/۰> p)، اما احساس ذهنی گرسنگی و گرلین خون تغییر معنی داری نداشتند(۰۵/۰< p). در مورد دور کمر و گلوکز خون تاثیر تمرین توام با مصرف ویتامین D، بیشتر از تاثیر متناظر در گروه مصرف ویتامین D بود(۰۵/۰> p). نتیجه گیری: تمرین هوازی و مصرف ویتامین D برای بهبود سلامت قلبی متابولیکی ایمن و موثر هستند، اما افزودن ویتامین D به برنامه تمرین فواید بیشتری برای کنترل وزن و قند خون دارد که تجویز آن را برای بیماران سندرم متابولیک پیشنهاد می کند.

کلیدواژه ها

تمرین هوازی, ویتامینD, کنترل متابولیک, اشتها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.