ارزیابی شاخص های ریخت سنجی و زمین ریخت سنجی حوزه آبخیز شارقنج بیرجند

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ترویج و توسعه آبخیزداری، دوره: 10، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_WMJI-10-36_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 135
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا چمنی

دانشجویان دکتری، علوم و مهندسی آبخیز، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور، دانشگاه تربیت مدرس تهران

حمیدرضا مرادی رکابدار کلائی

استاد گروه آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور، دانشگاه تربیت مدرس تهران

سمیه زارع

دانشجویان دکتری، علوم و مهندسی آبخیز، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور، دانشگاه تربیت مدرس تهران

محمد طاوسی

دانشجویان دکتری، علوم و مهندسی آبخیز، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی نور، دانشگاه تربیت مدرس تهران

چکیده

فرآیندهای زمین­ساختی فعال در حوزه های آبخیز باعث تشکیل پدیده های مختلف از قبیل مخروط افکنه­ها، تراس­ها و گسل­ها می گردد و مسبب بروز تغییرات مختلف در ریخت­ سنجی حوضه ها می باشد. پژوهش حاضر با هدف شناخت ویژگی­های مورفولوژیک حوزه آبخیز شارقنج بیرجند صورت گرفته است. برای انجام این پژوهش از مدل رقومی ارتفاع ۳۰ متر، نقشه زمین­ شناسی(۱:۲۵۰۰۰)، نقشه توپوگرافی(۱:۲۵۰۰۰)، نرم افزار GIS۱۰.۸،EXCEL ، بازدیدهای میدانی، شاخص های رتبه­بندی هورتن، ضریب شکل حوضه، نسبت شکل، ضریب فشردگی، شاخص تراکم سطحی آبراهه، انشعاب­ پذیری، انتگرال هیپسومتری، نسبت ناهمواری، ضریب ناهمواری، شیب زمین، برجستگی نسبی، درجه میان­بری مئاندری و گرادیان طولی رودخانه استفاده شد. نتایج نشان داد بر اساس رتبه بندی هورتن بالاترین رتبه آبراهه حوضه شش می باشد. هم چنین ضریب شکل، نسبت شکل و ضریب فشردگی حوضه به ترتیب ۲/۰، ۴/۲ و ۰۲/۲ محاسبه گردید. شاخص­ های انتگرال هیپسومتری، نسبت و ضریب ناهمواری، شیب زمین به درجه و برجستگی نسبی نیز به ترتیب ۵/۰، ۶۲/۰، ۶۰۹، ۲۵ و ۴۲۸ به دست آمد. براین اساس حوضه به لحاظ شکل، کشیده و از پستی و بلندی­ های جوان برخوردار است. به لحاظ فعالیت­ های نئو در منطقه، شاخص LAT ، ۲۵/۴ برآورد گردید و حوضه در گروه چهار این تقسیم بندی واقع شده و از شدت فعالیت نئوتکتونیکی کمی برخوردار است.

کلیدواژه ها

تکتونیک, پیکربندی, شاخص های رتبه بندی هورتن, خراسان جنوبی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.