ارزیابی کیفیت آب های زیرزمینی دشت یزدکان.

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه ترویج و توسعه آبخیزداری، دوره: 10، شماره: 38
  • کد COI اختصاصی: JR_WMJI-10-38_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم سادات جعفرزاده

پژوهشگر پسا دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه تهران.

علیرضا مقدمنیا

department of reclamation of arid and mountainous region, faculty of agriculture and natural resources, Tehran university, Iran

عطاءاله جودوی

هیئت علمی هیدروانفورماتیک، مرکز پژوهشی آب و محیط زیست شرق

آزاده احمدی

هیئت علمی گروه مهندسی عمران آب، دانشکده فنی، دانشگاه اصفهان.

چکیده

منابع آب ناسالم و باکیفیت پایین با تاثیر بر روی سلامتی انسان، ممکن است منجر به بسیاری از بیماری های حاد و خطرناک شود. بنابراین مدیریت منابع آب خصوصا آب های زیرزمینی که از منابع اصلی آب مصرفی در شهرها و روستاها می باشد، بسیار حائز اهمیت و توجه است. در مطالعه حاضر، داده های کیفیت آب های زیرزمینی دشت یزدکان جهت بررسی کیفیت حاضر آب های زیرزمینی در منطقه مطالعاتی، برای دوره دو دهه اخیر (۱۴۰۰- ۱۳۸۰) جمع آوری و موردبررسی قرار گرفت. به این منظور از روش های ترسیمی و شاخص های ارزیابی کیفی استفاده شد. طبق نتایج، کیفیت منابع آب زیرزمینی دشت یزدکان، با تیپ کلی بی کربنات منیزیم، ازنظر TDS، در طبقه متوسط یا نامناسب برای شرب (بیش از ۱۰۰۰ میلی گرم بر لیتر) ارزیابی شد. بر اساس نمودار پایپر، خطر شوری زیاد مشاهده شد. بر اساس نمودار شولر نیز این آبخوان در کلاس "نامناسب و با طعم نامطبوع" قرارگرفته است. مقادیر شاخص های نفوذپذیری، کلی، خطر منیزیم، نسبت جذب سدیم، درصد سدیم و باقیمانده کربنات سدیم نیز به ترتیب ۴۸/۱، ۰/۵، ۷۷/۷، ۱۰-۳×۴۹۲، ۲۸/۶ و ۳ محاسبه شدند که نشان دهنده خطر بالای منیزیم و باقیمانده کربنات سدیم بوده ولی ازنظر شاخص های نفوذپذیری، کلی و درصد سدیم، در کلاس مناسب مشاهده گردید. با نظر به وضعیت نه چندان مناسب کیفیت آب های زیرزمینی این آبخوان، نیازمند برنامه ریزی دقیق در جهت پیشگیری از بدتر شدن وضعیت موجود و در مرحله بعدی ارائه راهکارهایی در جهت اصلاح کیفیت این آبخوان می باشد. [۱] Kelly`s index (Kelly`s ratio)

کلیدواژه ها

Aquifer quality assessment, Graphical methods, Water quality indices, Qarasu river, Yazdekan aquifer

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.