ارزیابی کارآیی روش های گوناگون برآورد دوره ی بازگشت تداوم خشکسالی در شرایط استقلال و وابستگی زمانی داده های بارندگی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، دوره: 3، شماره: 8
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMS-3-8_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 107
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد بذر افشان

University of Tehran

عبدالحسین هورفر

University of Tehran

علی خلیلی

University of Tehran

صدیقه ترابی

Ministry of Energy, Iran

سهراب حجام

Islamic Azad University, Iran

چکیده

تداوم خشکسالی از دیدگاههای گوناگونی تعریف شده است. روش های برآورد دوره­ی بازگشت تداوم خشکسالی حسب تعریف تداوم خشکسالی با یکدیگر متفاوتند. این مقاله به صورت موردی، کارایی شش روش برآورد دوره­ی بازگشت تداوم خشکسالی را در ایستگاه سینوپتیک کرمانشاه مورد ارزیابی قرار داده است. پایش خشکسالی با استفاده از شاخص بارش استاندارد و بر مبنای سری­های تاریخی (طی دوره­ی آماری ۲۰۰۵-۱۹۶۱) و مصنوعی (به طول ۱۰۰۰ سال) مجموع بارندگی در مقیاس های زمانی سالانه و ماهانه به انجام رسید. برای تولید سری­های مصنوعی از مدل          LARS-WG استفاده گردید. توزیع احتمال تداوم خشکسالی برای سری­های شاخص بارش استاندارد تحلیل شد. روش های گوناگون برآورد دوره­ی بازگشت تداوم خشکسالی بر سری­های زمانی تاریخی و مصنوعی شاخص بارش استاندارد اعمال شد. یافته های پژوهش به دو سوال اساسی پاسخ داد: الف) آیا طول دوره­ی برداشت آمار در ایستگاه مورد نظر برای ارزیابی دوره­ی بازگشت خشکسالی با روش های گوناگون کافی است؟ ب) آیا دوره­ی بازگشت های به دست آمده بر مبنای روش های گوناگون، با دوره­ی بازگشت های مشاهده شده تطابق کافی دارند؟ نتایج به دست آمده حاکی از برتری روش های مبتنی بر تعریف یوجویچ نسبت به روش های مبتنی بر تعریف شواگر برای ارزیابی دوره­ی بازگشت خشکسالی است.

کلیدواژه ها

Drought Duration, Return Period, Probability Distribution Function, Time Independence and Time- Dependence Conditions and Kermanshah., تداوم خشکسالی، دوره ی بازگشت، تابع توزیع احتمال، شرایط استقلال و وابستگی زمانی و کرمانشاه

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.