مقایسه روش های کریجینگ متعارف و گشتاورهای خطی احتمال در تحلیل فراوانی منطقه ای سیلاب در استان مازندران

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله علوم و مهندسی آبخیزداری ایران، دوره: 8، شماره: 25
  • کد COI اختصاصی: JR_JWMS-8-25_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شیخ

عبدالحمید دهواری

فرهاد فرسادنیا

چکیده

آمار حداکثر دبی لحظه­ای سالانه ۳۸ ایستگاه هیدرومتری استان مازندران با حداقل و حداکثر طول آماری ۱۳ و ۵۶ سال و خصوصیات فیزیوگرافی و اقلیمی حوزه های آبخیز گردآوری شد. در ابتدا، با استفاده از روش­ کریجینگ­متعارف مناطق همگن براساس رویکرد همسایگی هیدرولوژیکی تعیین گردیدند. طراحی فضای فیزیوگرافی با استفاده از شش متغیر فیزیوگرافی موثر بر سیلاب و دو متغیر هیدرولوژیکی براساس روش تحلیل همبستگی متعارف انجام شد. در تمام دوره­­های بازگشت­ ۱۰،۲۰،۵۰ و۱۰۰ سال، مدل گوسی بعنوان بهترین مدل نیم­تغییرنما انتخاب گردید و برآوردهای منطقه­ای با استفاده از تکنیک کریجینگ­معمولی در فضای فیزیوگرافی بدست آمد. در ادامه به­منظور بررسی صحت نتایج، از روش گشتاورهای خطی نیز برای تحلیل فراوانی منطقه­ای سیلاب استفاده شد. در این روش مناطق همگن براساس الگوریتم خوشه­بندی سلسله مراتبی وارد تعیین گردیدند. همگنی مناطق بدست آمده از خوشه­بندی با استفاده از آزمون­های همگنی و ناهماهنگی بررسی شد. سپس با استفاده از آزمون نکویی برازشZDIST ، توزیع لجستیک­تعمیم­یافته برای هر سه خوشه بعنوان بهترین توزیع منطقه­ای انتخاب گردید و برآوردهای منطقه­ای براساس پارامترهای توزیع منتخب بدست آمد. در نهایت عملکرد دو روش با استفاده از روش ارزیابی جک نایف و پنج شاخص آماری BIAS، BIASr،RMSE ،RMSEr  و NASH بررسی گردید. براساس شاخص NASH هر دو روش عملکرد مشابه و مطلوبی ارائه می­دهند، اما براساس نتایج سایر شاخص­های آماری کریجینگ­متعارف عملکرد بهتری نسبت به روش گشتاورهای خطی ارائه می­دهد و با افزایش دوره بازگشت کیفیت برآوردهای آن بهبود می­یابد، در حالی که روش گشتاورهای خطی برای دوره­های بازگشت کوتاه عملکرد بهتری را ارائه می­دهد.

کلیدواژه ها

Regional Analysis, Geostatistics, Physiographical Space, Linear Moments, Clustering, Mazandaran Province, تحلیل منطقه ای, زمین آمار, فضای فیزیوگرافی, گشتاورهای خطی, خوشه بندی, استان مازندران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.