مطالعه عوامل زمین شناسی موثر بر وقوع زمین لغزش های منطقه زمان آباد، جنوب شرق همدان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 7، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-7-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 54
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حسین قبادی

استاد گروه زمین شناسی د انشگاه بوعلی سینا همدان

پریا بهزادتبار

دانشجوی کارشناسی ارشد زمین شناسی مهندسی دانشگاه بوعلی سینا، همدان

سعید خدابخش

دانشیار گروه زمین شناسی دانشگاه بوعلی سینا، همدان

لیلی ایزدی­کیان

استادیار گروه زمین شناسی دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

شناخت عوامل زمین­شناسی موثر بر وقوع زمین­لغزش­ها به منظور شناخت سازوکار آن­­ها ­و ­ارائه ­روش­های تثبیت دارای اهمیت ویژه ای ­است. در این پژوهش با بازدیدهای صحرایی، زمین­لغزش­های منطقه زمان­آباد در جنوب شرق همدان، در ۱۰ ایستگاه، شناسایی شده و طی ­انجام آزمون­های آزمایشگاهی ترکیب کانی­شناسی، خصوصیات فیزیکی و مکانیکی مواد تشکیل دهنده لغزش­ها تعیین گردیده است. سپس با استفاده از نرم افزار(slide ver۵.۰۱۴.۲۰۰۴)  پایداری آنها در شرایط استاتیکی و دینامیکی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفته است. خاکهای تشکیل دهنده لغزش­ها­ ، نهشته­های انتقال­یافته یک کانال دیرینه می­باشند که در آن­ها هفت لایه تشخیص داده شده است. از هفت لایه مذکور براساس رده بندی متحد خاک چهار لایه­SM-SP,SW ­ SC,SP-SM,و سه­لایهCL نامگذاری گردیده­اند. کانی­های رسی موجود در لایه­های رسی (CL) ایلیت، کائولینیت و مونت موریلونیت می باشند. مهم­ترین عوامل لغزش­های موجود ترکیب کانی شناسی رس­ها، پنجه شویی شیب، گسل­های فعال، ناهمگنی مواد شیب و وجود خزش میباشد. با توجه به تجزیه و تحلیل انجام شده شیب­های مستعد گسیختگی ناهمگن هستند. ایستگاه های اول و چهارم که ناهمگنی بیشتری ­دارند کمترین ضریب اطمینان را در حالت استاتیکی نشان می­دهند. به جز ایستگاه های ۵، ۹ و ۱۰ سایر ایستگاهها در حالت دینامیکی ضریب اطمینان کمتر از یک دارند.

کلیدواژه ها

زمین شناسی, زمین لغزش, نرم افزار (ver ۵.۰۱۴) slide, روستای زمان آباد, همدان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.