بهسازی خاک های ماسه ای با رسوب زیستی کربنات کلسیم و فاکتورهای موثر بر آن

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 8، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-8-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 87
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کریم روشن بخت

دانشجوی دکتری، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پایه، گروه زمین شناسی مهندسی

ماشااله خامه چیان

دانشیار دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم پایه، گروه زمین شناسی مهندسی

رضا حسن ساجدی

دانشیار دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده علوم زیستی، گروه بیوشیمی

محمدرضا نیکودل

استادیار، گروه زمین شناسی مهندسی دانشکده علوم پایه دانشگاه تربیت مدرس nikudelm@yahoo.com

چکیده

رسوب زیستی کلسیت (MICP) روش نسبتا سازگار با محیط زیست و مناسب برای بهسازی خاک است. این روش در اصل، بکارگیری شبکه­ای از واکنش­های شیمیایی است که برخی از این فعل و انفعالات توسط فعالیت­های زیستی کنترل شده و محصولات جنبی آنها امکان بهبود در ویژگی­های مهندسی خاک را فراهم می­آورند. برای انجام بهسازی زیستی، جمعیت برجای میکروبی با تزریق باکتری اوره آز مثبت، ازدیاد یافته و سپس واکنش کننده­های سیمانی به خاک، تزریق می­شوند. در این مقاله فاکتورهایی که MICP در خاک را تحت تاثیر قرار می­دهند، بطور خلاصه بررسی شده اند. فاکتورهای مختلفی شامل ریز مغذی­ها، نوع باکتری، انطباق هندسی باکتری، تراکم سلول باکتری، دما، غلظت واکنش کننده­ها، pH و روش تزریق مورد بررسی قرار گرفتند. این فاکتورها برای پیشرفت موفقیت آمیز MICP ضروری هستند. علاوه بر این یکسری آزمایش های اولیه برای بررسی پتانسیل کاربرد این روش جهت بهبود مقاومت برشی و کاهش تراوایی ماسه انجام شد و طی آن مواد، روش­ها و فرایندهای عملی انجام آزمایش شرح داده شده است. نتایج نشان داد که طی بهسازی با MICP ضمن رسوب کلسیت سرعت موج برشی تا حدود ۱۰۰۰ متر بر ثانیه و مقاومت فشاری تک محوری تا حدود ۳۰۰ کیلوپاسکال افزایش یافته و تراوایی نیز کاهش قابل ملاحظه­ای یافته است.

کلیدواژه ها

بهسازی زیستی, رسوب زیستی کربنات کلسیم, بیوگروت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.