ارزیابی اثرات اقتصادی- اجتماعی اجرای طرح های اسکان برکیفیت زندگی عشایر (مطالعه موردی: عشایر شهرستان خواف)

  • سال انتشار: 1402
  • محل انتشار: جغرافیا و توسعه ناحیه ای، دوره: 21، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JGRD-21-2_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 36
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدحسین جعفری

دانشجوی دکتری گروه جغرافیا، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی، مشهد، ایران

حمید جعفری

دانشیار گروه جغرافیا، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی ، مشهد، ایران

کتایون علیزاده

دانشیار گروه جغرافیا، واحد مشهد، دانشگاه آزاد اسلامی ، مشهد، ایران

چکیده

ز جمله راهبردهای توسعه جامعه عشایری، اسکان عشایر است که می تواند اثار و پیامدهای مختلفی بر جای گذارد. پیامدهای اجرای طرح اسکان به طور کلی می تواند بر کیفیت زندگی عشایر در ابعاد مختلف اقتصادی و اجتماعی اثرگذار باشد. هدف این تحقیق ارزیابی اثرات اقتصادی و اجتماعی اجرای طرح اسکان در کیفیت زندگی عشایر شهرستان خواف در چهار کانون چاه زول، بنیاباد، نهور و ده خطیب است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی ,و نوع تحقیق کاربردی است. در گردآوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مصاحبه) استفاده شد. جامعه آماری تحقیق بر اساس آمار سال ۱۳۹۷ شامل۷۷۹ خانوار بوده که طبق فرمول کوکران، تعداد ۲۵۸ نمونه محاسبه و جهت انتخاب خانوارها از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. برای تحلیل یافته ها از نرم افزار SPSS و آزمون های tتک نمونه ای ،فریدمن ومدل تصمیم گیری چند معیاره Vikor استفاده شده است. یافته های بررسی میانگین اثرات اقتصادی- اجتماعی اجرای طرح های اسکان، نشان داد که بیشترین میانگین در بعد اقتصادی به کانون ده خطیب با میانگین ۳.۹۶ و کم ترین میانگین نیز متعلق به کانون بنیاباد با میانگین ۳.۵۹ و در بعد اجتماعی بیشترین میانگین مربوط به کانون ده خطیب با میانگین ۴.۲۹ و کمترین میانگین نیز متعلق به کانون بنیاباد با میانگین ۳.۹۸ بوده است. همچنین نتایج اولویت بندی با مدل ویکور نشان داد که کانون های نهور و ده خطیب با عنایت به شاخص های آثار اقتصادی و اجتماعی اجرای طرح اسکان بر بهبود کیفیت زندگی در بین کانون های موردمطالعه نهور و ده خطیب در بهترین رتبه و چاه زول و بنیاباد در پایین ترین رتبه قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

ارزیابی, آثار اقتصادی و اجتماعی, اسکان عشایر, کیفیت زندگی, شهرستان خواف

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.