مطالعه آزمایشگاهی تاثیرات بارانهای اسیدی و قلیایی بر خصوصیات ژئوتکنیکی خاک ریزدانه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 11، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-11-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 95
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مصطفی مومنی

گروه مهندسی عمران، دانشکده عمران، واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

رسول اجل لوئیان

استاد گروه زمین شناسی مهندسی دانشگاه اصفهان

میثم بیات

عضو هیت علمی گروه مهندسی عمران، دانشکده عمران،واحد نجف آباد، دانشگاه آزاد اسلامی، نجف آباد، ایران

چکیده

در مطالعه پیش رو تاثیرات باران های اسیدی و قلیایی بر خصوصیات ژئوتکنیکی خاک رس با پلاستیسیته پایین مربوط به نواحی شمال شرقی اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفته است. در این مطالعه آزمایشگاهی جهت بازسازی فرآیند اندرکنش میان باران مصنوعی و خاک از یک سیستم نفوذ آب در خاک خاص استفاده شده است. بدین صورت که نمونه های بازسازی شده در قالب ها، تحت نفوذ باران های اسیدی و قلیایی درpH ها و سال های بارش مختلف قرار گرفتند. آزمون های حدود اتربرگ، ضریب نفوذپذیری خاک، آزمون ظرفیت باربری کالیفرنیا و مقاومت فشاری محصور نشده نمونه خاک با pH مختلف جهت بررسی تغییرات مکانیکی خاک نسبت به خاک با درجه اسیدیته خنثی(pH=۷) انجام شده است. با استفاده از نتایج آزمایش های انجام شده اثر نفوذ آب با pH های مختلف بر روی رفتار مکانیکی خاک مورد نظر بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که بطور کلی با اسیدی تر شدن یا قلیایی تر شدن هر چه بیشتر آب نفوذی مقادیر حدود اتربرگ (حد روانی و شاخص خمیری) نسبت به نمونه با درجه اسیدیته خنثی افزایشی در حدود ۶% در شاخص خمیری و ۱۱% در حد روانی را نشان داده است و میزان نفوذپذیری خاک نیز نسبت به نمونه با pH=۷ افزایشی چشمگیری داشته است و در مقادیر مقاومت فشاری محصور نشده و شاخص باربری کالیفرنیا نیز روندی کاهشی مشاهده شده است به گونه ای که کاهش در برخی از این مقادیر نسبت به نمونه با باران خنثی به بیش از ۵۰% می رسد.

کلیدواژه ها

باران اسیدی, خصوصیات ژئوتکنیکی, خاک رس, آزمون ظرفیت باربری کالیفرنیا, مقاومت فشاری محصور نشده

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.