شیمی کانی ها و محیط تشکیل پریدوتیت های مجموعه افیولیتی گرماب، شمال شرق کامیاران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_GNF-3-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Ayoub Veisinia

University of Zanjan

Mohammad Ebrahimi

University of Zanjan

Ali Asghar Mokhtari

University of Zanjan

Jamshid Amadian

PayameNoor University

Amir Morteza Azimzadeh

University of Zanjan

چکیده

مجموعه افیولیتی کامیاران بخشی از مجموعه معروف به نوار افیولیت- رادیولاریت کرمانشاه را در شمال ­شرق کامیاران تشکیل می­دهد. در این منطقه، توالی کامل افیولیتی مشاهده نمی شود و تنها بخش پریدوتیتی متشکل از هارزبورژیت، لرزولیت و سرپانتینیت وجود دارد که یک­سری دایک­های گابرویی آن ها را قطع کرده ­است. بر اساس نتایج حاصل از بررسی های الکترون مایکروپروب روی هارزبورژیت ها و لرزولیت­ها، الیوین­های موجود در این سنگ­ها از نوع فورستریت است و میزان فورستریت (Fo) الیوین­ها از ۱۱/۹۰ تا  ۵۰/۹۲ متغیر است. کلینوپیروکسن­های این سنگ ها از نوع دیوپسید و اوژیت هستند. ترکیب کلینوپیروکسن­های دیوپسیدی Fs۴.۱۱-۵.۱۸En۴۹.۱۵-۵۲.۱۰Wo۴۲.۹۲-۴۶.۷۴ و کلینوپیروکسن­های اوژیتی Fs۶.۹۵En۶۵.۸۶Wo۲۷.۱۹ است. ارتوپیروکسن­های سنگ های مذکور ترکیب انستاتیت داشته و دارای  Mg#در محدوده ۹۲/۰-۹۱/۰ هستند. پیروکسن­های بررسی شده غنی از کروم (با ۳۹/۱-۸۰/۰ درصد کروم) هستند. غنی بودن کلینوپیروکسن ها و ارتوپیروکسن­ها از کروم، منعکس کننده درجه ذوب بخشی پریدوتیت­ها و مطابق با ماهیت تهی­­شده این سنگ­ها است. ترکیب شیمیایی اسپینل­های کروم­دار منطقه، غنی از آلومینیم است و به طور متوسط  #Cr برابر با ۳۷/۰ و  Mg# برابر با ۶۹/۰ دارند. شواهد شیمی کانی هارزبورژیت ها و لرزولیت­ها نشان گر آن است که این سنگ­ها به پریدوتیت­های آبیسال شباهت دارند و در گروه پریدوتیت­های تهی­شده و پسماندی که باقی­مانده­های ناشی از جدایش مذاب­های با ترکیب مورب هستند و احتمالا در یک محیط حوضه پشت کمان شکل گرفته­اند.

کلیدواژه ها

Mineral chemistry, mantle peridotite, ophiolite sequence, Garmab, Kamyaran,  شیمی کانی, پریدوتیت گوشته ای, مجموعه افیولیتی, گرماب, کامیاران.

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.