بررسی تکوین ساختاری پهنه های لغزشی- فشارشی بر مبنای داده های کمی از اندازه گیری فراسنج های واتنش (مطالعه موردی: بخش شمالی زمین درز سیستان، ناحیه ماهیرود و توتک)

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله علوم زمین خوارزمی، دوره: 6، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_GNF-6-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 63
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

Nasser Ahmadi Comijnay

University of Birjand

Mohammad Mahdi Khatib

University of Birjand

Ebrahim Gholami

University of Birjand

Gholamreza Mirab Shabestari

University of Birjand

Mohammad Hosein Zarrinkoub

University of Birjand

چکیده

واحدهای سنگی دگرریخته ناحیه توتک و ماهیرود در شمال پهنه زمین­درز سیستان شامل سه گروه واحد سنگی افیولیتی، آذرین و رسوبی است. در این پژوهش بر اساس مقاطع نازک و با استفاده از روش­های Rf /Ф و برش زاویه­ای تحلیل واتنش نهایی و تاوایی برروی دو مقطع انجام شد. میانگین شکل بیضیت واتنش (K) برای مقاطع شمالی و جنوبی به ترتیب ۶۷/۰ و ۷۸/۰ محاسبه شده است که نشان از قرارگیری در ناحیه واتنش پهن­شدگی بر نمودار فلین اصلاح شده و حاکی از رژیم لغزشی- فشارشی در منطقه است. مقادیر میانگین عدد جنبش شناختی تاوایی مقاطع شمالی و جنوبی به ترتیب ۵۱/۰ و ۷۱/۰ محاسبه شد. هم چنین نسبت مولفه برش محض و برش ساده ۶۶ درصد به ۳۴ درصد در مقطع شمالی و برای مقطع جنوبی هر دو مولفه برش محض و برش ساده ۵۰ درصد است. این امر تاییدی بر پژوهش های پیشین در منطقه دارد که از میزان برش ساده با حرکت به سوی بخش شمالی زمین­درز، کاسته می­شود.

کلیدواژه ها

Finite strain, Vorticity number, Rf /Ф method, Angle of shear, Sistan suture zone, واتنش نهایی, عدد تاوایی, روش Rf /Ф, زاویه برش, زمین­درز سیستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.