پیشنهاد موقعیت بهینه حفاری در کانسار مس پورفیری نارباغی شمالی ساوه براساس مدل-سازی داده های ژئوفیزیکی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 12، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-12-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 53
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا احمدی

Faculty member of Mining Engineering Department, Engineering of Earth Science College, Arak University of Technology

محمدرضا رضاپور

MSc. of Mining Engineering, Arak University of Technology

چکیده

در پژوهش حاضر مدل‎ ‎سازی داده های ژئوفیزیکی مغناطیس سنجی، قطبش القایی و مقاومت ویژه در کانسار مس پورفیری نارباغی شمالی ساوه انجام شد. اطلاعات لیتولوژی و عیارسنجی مس مغزه های حاصل از حفاری ۲۳ حلقه گمانه اکتشافی عمیق با متراژ کلی ۲۴۲۵ متر بطور پراکنده در سطح محدوده نیز در دسترس می باشد. در گام نخست بر روی داده های مغناطیسی، پردازش های مورد نیاز به منظور برجسته سازی بی هنجاری های عمقی، با استفاده از نرم افزار Oasis montaj اعمال شد. سپس مدل سازی وارون داده های هفت پروفیل ژئوالکتریکی با استفاده از نرم افزار Res۲dinv صورت گرفت و براساس تفسیر کیفی مقاطع ژئوفیزیکی بارپذیری، مقاومت ویژه و فاکتور فلزی پروفیل ها، موقعیت بهینه حفاری بر روی هر پروفیل پیشنهاد گردید. در ادامه نقشه تغییرات عمقی ویژگی های ژئوالکتریکی منطقه برای داده های وارون سازی شده چهار عمق ۱۰، ۲۵، ۴۳ و ۷۸ متری ترسیم و تفسیر شد. سپس برای تجسم تغییرات فضایی ویژگی های الکتریکی منطقه و پیشنهاد مناسب ترین موقعیت عملیات حفاری، مدل شبه سه بعدی تغییرات مقاومت ویژه، بارپذیری و فاکتور فلزی محدوده کانسار بعد از مدل سازی وارون، با استفاده از نرم افزار Rockworks ترسیم شد. ترسیم مقطع ماده معدنی منطبق بر پروفیل های ژئوفیزیکی با استفاده از داده های عیارسنجی گمانه ها نشان داد که حفاری برخی از گمانه های منطبق بر پروفیل ها و غیرمبتنی بر نتایج عملیات ژئوفیزیکی، بدون هیچ گونه منطق، هدف و طراحی درستی صورت گرفته و فاقد ماده معدنی نیز می باشند. همچنین بررسی میزان تطابق کیفی نتایج عملیات برداشت ژئوالکتریک با داده های عیارسنجی گمانه های حاوی ماده معدنی منطبق بر پروفیل های ژئوفیزیک، به طورکلی تطابق کیفی متوسطی را بین این داده ها نشان داد.

کلیدواژه ها

Saveh North-Narbaghi copper deposit, magnetic survey, Resistivity (Rs), Induced polarization (IP), Geophysical ‎modeling

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.