بررسی مقدار ضریب اصطکاک پسماند سطوح سنگی تحت تماس های کوچک و استاندارد و پیشنهاد کاربرد تریبومتر در اندازه گیری آن

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 13، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-13-3_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحمد مهری شال

دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده فنی و مهندسی

محمد وجدی

گروه مهندسی مکانیک، دانشده فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی

حمید بهادر

گروه مهندسی برق و کامپیوتر، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

بررسی و تعیین خصوصیات اصطکاکی پسماند سطوح سنگی در طراحی و احداث سازه های سنگی در یا بر روی توده سنگ اهمیت فراوانی دارد. تریبومترها ابزارهایی هستند که برای اندازه گیری ویژگی های اصطکاکی انواع سطوح در حال تماس به کار می روند. در این تحقیق نتایج تعدادی آزمایش برش مستقیم که بر روی درزه های آهکی از جنس مرمریت و تراورتن اجرا شدند مورد تجزیه تحلیل قرار گرفتند. در هریک از این نمونه های سنگی، دو سری درزه، یکی درزه های کششی با زبری طبیعی در ابعاد استاندارد (بر اساس ISRM) و دیگری درزه های صاف و تخت در دامنه ابعاد ۱ سانتی متر مربع تا ۲۵ سانتی متر مربع ایجاد شدند. نتایج به دست آمده از مرحله پسماند آزمایش ها جمع آوری شده و مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها بیانگر آن است که مقاومت برشی پسماند سطوح سنگی آهکی تحت شرایط تنش و نرخ برش ثابت، تقریبا مستقل از اندازه تماس هستند. بعلاوه تحت شرایط تنش و نرخ برش یکسان در محل های تماس بین سطوح سنگی، مقاومت برشی پسماند درزه-های آهکی زبر با ابعاد استاندار تقریبا با ضریب اصطکاک پسماند بدست آمده از سطوح صاف اره بر شده از همان سنگ با ابعاد کوچکتر برابر است. در نهایت با تکیه بر یافته های تحقیق و نتایج به دست آمده از مطالعات پیشین، پیشنهاد شد تا از تریبومترها در اندازه گیری مقاومت برشی پسماند سطوح سنگی تحت تماس های نقطه ای و جابجایی برشی ۵ الی ۲۰ میلیمتر بهره گرفته شود. در نهایت نیز یک طرح مفهومی برای ساخت نوعی تریبومتر مخصوص اندازه گیری اصطکاک سطوح سنگی پیشنهاد شد.

کلیدواژه ها

"مقاومت برشی درزه", " تمرکز تنش در زبری ها", "اثر مقیاس بر ضریب اصطکاک پسماند", "برش تحت نرخ و بار ثابت"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.