محاسبه توزیع حجم بلوک های برجای توده سنگ دارای درزه های پایا با استفاده از ابر نقاط سه بعدی به دست آمده از روش های درزه نگاری دیجیتال

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 13، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-13-4_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداحمد مهری شال

دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده فنی و مهندسی

چکیده

در پروژه های مهندسی سنگ، با اطلاع از وضعیت ساختاری و ابعاد بلوک های توده سنگ، به میزان زیادی در هزینه ها صرفه جویی خواهد شد. ظهور فناوری های جدید نقشه برداری این امکان را فراهم کرده است تا به کمک مدل های سه بعدی رخنمون دیجیتال توده سنگ، عوارض ساختاری به آسانی شناسایی و برداشت شوند. این تحقیق، فرآیندی را ارائه می دهد که در آن با استفاده از داده های ابر نقاط متراکم و با تلفیق قابلیت های چند برنامه کامپیوتری، مقادیر جهت داری و فاصله داری دسته درزه های پایای موجود در توده سنگ و همچنین نمودار توزیع حجم بلوک های توده سنگ برآورد می شود. تعلق نقاط مختصاتی به صفحات ناپیوستگی ها با اجرای آزمون کوپلناریتی محاسبه شده و به کمک روش های آماری دسته بندی می شوند. به دلیل پراکندگی فضایی نقاط متعلق به دسته ناپیوستگی ها، نقاط خوشه بندی شده و بر هر خوشه، صفحه واحدی برازش شد. به این ترتیب تمامی صفحات ناپیوستگی قابل روئیت موجود در توده سنگ به صورت هندسی و با فرض پایایی، شبیه سازی شدند. از طرفی دیگر با کمک داده های ابر نقاط متراکم، یک مدل حجمی از توده سنگ ایجاد شد. با تلفیق هندسه مدل سه بعدی درزه ها و مدل حجمی توده سنگ، بلوک های موجود شبیه سازی شده و نمودار توزیع حجم بلوک به دست آمد. به منظور اعتبارسنجی راه و روش ارائه شده در این تحقیق از یک مدل هندسی با سیستم درزه داری متعامد منظم که دارای حل تحلیلی دقیق است، استفاده شد.

کلیدواژه ها

"درزه نگاری دیجیتال", "برداشت نیمه خودکار ناپیوستگی ها", "خصیصه دهی توده سنگا", "نرم افزار استخراج دسته ناپیوستگی ها"

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.