تاثیر مکش بافتی بر پایداری گود در خاک غیر اشباع

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-15-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 52
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اختر پور

دانشیار گروه عمران دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

نرگس سلیمانیان

دانشجوی دکتری ژئوتکنیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

امین اکرامی فرد

دانشجوی دکتری ژئوتکنیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

امیرعباس ریاحی خو

دانشجوی دکتری ژئوتکنیک، دانشکده مهندسی، دانشگاه فردوسی، مشهد، ایران

چکیده

در سالهای اخیر بلند مرتبه سازی به طور وسیعی در شهرها افزایش یافته و نیاز به حفر گودهای عمیق به جهت استفاده ی حداکثری از فضاهای موجود به شدت افزایش یافته است. یکی از روش های پایدارسازی گود، استفاده از سیستم شمع های فلزی و انکراژ می باشد. در بسیاری از موارد گسیختگی گودها بر اثر بارش های شدید، ترکیدگی لوله ی آب، وجود چاه های جذبی و لایه های آرتزین رخ می دهد. بر اثر این عوامل میزان مکش بافتی کاهش یافته و فشار آب حفره ای افزایش می یابد در نتیجه مقاومت برشی خاک تضعیف می گردد و باعث ناپایداری می گردد. در این پژوهش با استفاده از شبیه سازی های عددی توسط نرم افزارهای SEEP/W وSlope/W و با در نظر گیری دو نوع خاک ماسه ای و رسی، اثر ترکیدگی لوله ی آب، وجود یک چاه جذبی و لایه آرتزین بر پایداری یک گود پایدارسازی شده به وسیله ی انکراژ و شمع فلزی با گذشت زمان مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین اثر تغییر در موقعیت لوله ی آب، چاه جذبی و لایه آرتزین بر ضریب اطمینان گود بررسی شده است. نتایج نشان داد با دور شدن موقعیت لوله ی آب و چاه جذبی از گوه گسیختگی ضریب اطمینان افزایش می یابد. همچنین دور شدن موقعیت لایه آرتزین نسبت به کف گود، باعث افزایش ضریب اطمینان شده است.

کلیدواژه ها

خاک غیر اشباع, تحلیل پایداری, ترکیدگی لوله, چاه جذبی, لایه آرتزین

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.