مدل سازی عددی جریان آب زیرزمینی دشت علی آباد قم به منظور پیش بینی نوسانات سطح آب زیرزمینی و هدایت هیدرولیکی

  • سال انتشار: 1401
  • محل انتشار: فصلنامه انجمن زمین شناسی مهندسی ایران، دوره: 15، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIRAEG-15-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 41
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی عدالت

دانشگاه قم، گروه عمران

علی محمد رجبی

زمین شناسی مهندسی دانشگاه تهران

مهدی خداپرست

گروه عمران دانشگاه قم

چکیده

در پژوهش حاضر مدل سازی عددی آب های زیرزمینی دشت علی آباد قم با بکارگیری نرم افزار GMS بین سال های ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۵ انجام شده است. بدین منظور با استفاده از اطلاعات جامع زمین شناختی و هیدرولوژیکی، تراز هیدرولیکی در منطقه مورد مطالعه مدل سازی و هدایت هیدرولیکی نیز در گام نهایی مدل سازی تخمین زده شده است. جهت اعتبارسنجی مدل، تغییرات سطح آب زیرزمینی پیش بینی شده توسط مدل با نتایج حاصل از اندازه گیری های پیزومتریک مقایسه و خطای RMSE، ۴/۱ متر تعیین گردید. بعلاوه نتایج نشان داد در ۱۳ چاه از ۲۶ چاه مشاهداتی میانگین اختلاف تراز هیدرولیکی مشاهداتی و پیش بینی شده کمتر از ۵/۰ متر و حداکثر میانگین اختلاف بین مقادیر فوق ۹۴/۲ متر می باشد. این مقادیر با توجه بازه تغییرات تراز آب زیرزمینی (۸۱۰ تا ۹۳۰ متر) در منطقه، نشان از خطای اندک ۵/۲درصدی مدل سازی دارد. مقایسه هیدروگراف تغییرات تراز آب زیرزمینی مشاهداتی و پیش بینی شده، تطابق قابل قبول آن ها (با ضریب همبستگی ۹۹۵/۰ و ضریب رگرسیون ۹۸۹/۰) را نشان می دهد. همچنین نتایج تخمین هدایت هیدرولیکی حکایت از مقادیر بالای این پارامتر در تقاطع دو رودخانه اصلی منطقه دارد که به رسوب گذاری در این مناطق نسبت داده می شود. نتایج قابلیت مدل پیشنهادی را برای شبیه سازی توزیع تراز هیدرولیکی، تخمین پارامترهای هیدرولیکی و پیش بینی رفتار آینده آبخوان در منطقه مورد مطالعه نشان می دهد.

کلیدواژه ها

فرونشست, دشت علی آباد, مدل سازی آب زیرزمینی, هدایت هیدرولیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.