بررسی پدیده مخروطی شدن آب در یکی از مخازن گازی شکافدار ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 27، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-27-2_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 39
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی حسن زاده

شرکت بهره برداری نفت و گاز زاگرس جنوبی، شرکت نفت مناطق مرکزی ایران، شرکت ملی نفت ایران

شهاب گرامی

پژوهشکده ازدیاد برداشت، شرکت ملی نفت ایران

محمدهادی پرهام وند

شرکت مهندسی و خدمات چاه پیمایی مهران، تهران، ایران

چکیده

یکی از مشکلات دائمی در تولید نفت و گاز از مخازن هیدروکربوری تولید آب ناشی از پدیده مخروطی شدن می باشد. چنانچه چاهی با این مشکل مواجه شود، میزان تولید نفت و گاز آن تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و هزینه های مربوطه را به شدت افزایش می دهد. مطالعات ثابت می کند برای هرگونه سناریوهای تولیدی یا توسعه یک میدان، مطالعه پارامترهای مخزنی جهت کنترل مخروطی شدن آب یا به تاخیر افتادن زمان میان شکنی بسیار مهم و ضروری می باشد. هدف از انجام این تحقیق نشان دادن تاثیر پارامترهای کلیدی بر روی این پدیده در یکی از میادین گازی شکافدار ایران می باشد. بدین منظور یک مدل مصنوعی با استفاده از داده های واقعی در یک سیستم شعاعی ساخت و شبیه سازی شد، سپس تاثیر پارامترهای مختلف مخزنی روی میزان درصد برش آب تولیدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با مقایسه نتایج حاصل از شبیه سازی ها این نتیجه به دست می آید که تزریق جریان سیال غیر تراوا در لایه های زیرین سازندهای تولیدی باعث کاهش میزان درصد برش آب تولیدی شده و زمان رسیدن مخروط به دهانه چاه را افزایش می دهد. همچنین ثابت شد که تراوایی شکاف، ضخامت ستون گاز، نرخ جریان گاز، تعیین موقعیت تکمیل چاه و قدرت آبده از مهمترین پارامترهای تشکیل دهنده و تشدید کننده این پدیده هستند. همچنین مشخص شد که افزایش تخلخل ماتریس نسبت به تخلخل شکاف، افت فشار کمتری به مخزن وارد می کند و تولید آب را کاهش می دهد.

کلیدواژه ها

مخروطی شدن آب, مخازن شکافدار گازی, نیروی گرانشی, نیروی گرانروی, درصد برش آب

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.