تحلیل پایداری مغارهای سنگی بدون پوشش ذخیره سازی زیرزمینی نفت در سازند آسماری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 26، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-26-6_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 44
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد حیدری زاده

گروه مهندسی مکانیک سنگ، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، ایران

ساناز کاسبی

گروه مهندسی مکانیک سنگ، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، ایران

رضا ضرغامی

گروه مهندسی مکانیک سنگ، دانشکده مهندسی معدن، پردیس دانشکده های فنی دانشگاه تهران، ایران

چکیده

یکی از روش های ذخیره سازی زیرزمینی نفت، ذخیره سازی در مغارهای سنگی بدون پوشش می باشد. پایداری مغار و کنترل نشت سیال از مهم ترین مسائل در ذخیره سازی زیرزمینی هستند. حفظ ایمنی سازه حین ساخت و بهره برداری و همچنین ممانعت از نشت نفت ذخیره شده از نتایج عمده و اصلی پایداری یک سازه می باشند؛ بنابراین تحلیل پایداری مغار از بخش های مهم روند طراحی، ساخت و بهره برداری آن خواهد بود. برای این منظور، در این تحقیق عوامل مختلف موثر بر پایداری مغار تعیین و بررسی شدند. بررسی ها نشان داد که به منظور انجام یک تحلیل پایداری قابل اطمینان و کاربردی، روندی مناسب و کلی صرف نظر از نوع روش عددی مورد استفاده، نیاز خواهد بود. بنابراین، علاوه بر بررسی عوامل موثر بر پایداری، روندی برای تحلیل پایداری مغارهای بدون پوشش بیان شده است. در ادامه تحلیل پایداری یک نمونه از مغارهای سنگی بدون پوشش در سازند آسماری با استفاده از روش های عددی انجام شده است. برای مدل سازی مغار از اطلاعات ژئوتکنیکی و زمین شناسی مهندسی و عمومی استفاده شده است. هدف از مدل سازی انجام شده، پیش بینی میزان تغییرشکل و جابه جایی رخ داده در طی حفاری و سپس طراحی سامانه نگهداری متشکل از پیچ سنگ و شاتکریت برای محدودسازی جابه جایی و تغییرشکل است. همچنین در پایان، ارزیابی حساسیت چندین پارامتر تاثیرگذار بر روی پایداری مغار و طراحی سامانه نگهداری انجام شده است.

کلیدواژه ها

ذخیره سازی زیرزمینی نفت, مغارهای سنگی بدون پوشش, تحلیل پایداری, سازند آسماری, کنترل نشست سیال

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.