اکسیداسیون دی بنزوتیوفن توسط زئولیتTS-۱ بهبود یافته در حضور پلی وینیل الکل

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 30، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-30-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 58
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مظفر شاکری

پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، تهران، ایران

علی شیرزاده زرنق

پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، تهران، ایران

اعظم اکبری

پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، تهران، ایران

صفورا باخدای دهقانپور

پژوهشگاه شیمی و مهندسی شیمی ایران، تهران، ایران

چکیده

یکی از کاتالیست های اکسایشی فعال و موثر در گوگردزدایی کامل سوخت های مایع، زئولیت TS-۱ است. در این مقاله برای اولین بار بهبود اندازه ذرات و میزان تیتانیم چهاروجهی به عنوان دو عامل مهم موثر در عملکرد کاتالیستی این زئولیت با استفاده از پلیمر پلی وینیل الکل مورد بررسی قرار گرفته است. آنالیزهای XRD ،FTIR ،FE-SEM و جذب- دفع نیتروژن برای شناسایی کاتالیست ها و تحلیل نتایج به دست آمده استفاده شده است. نتایج حاصل از آنالیز FE-SEM نشان داده که متوسط اندازه ذرات کاتالیست TS-۱ سنتز شده در حضور پلی وینیل الکل در حدود nm ۱۰۰ بود و این در حالی است که متوسط اندازه ذرات کاتالیست سنتز شده در غیاب پلیمر در حدود nm ۲۱۰ بوده است. به علاوه، نتایج FTIR نشان داد که میزان تیتانیم ساختاری کاتالیست TS-۱ سنتز شده در حضور پلی وینیل الکل با میزان تیتانیوم چهاروجهی بدون حضور پلیمر تقریبا برابر است. عملکرد این کاتالیست برای اکسایش ترکیب دی بنزوتیوفن به عنوان مدل ترکیبات تیوفنی مقاوم موجود در سوخت های مایع بررسی شده است. نتایج نشان داد که میزان اکسایش دی بنزوتیوفن توسط کاتالیست های TS-۱ سنتز شده در حضور پلی وینیل الکل و بدون حضور پلیمر به ترتیب ۱۰۰% و ۲۶% است. با توجه به تحلیل نتایج، بهبود فعالیت این کاتالیست در حضور پلیمر پلی وینیل الکل در حین سنتز، مربوط به کاهش قابل توجه اندازه ذرات و افزایش سطح فعال کاتالیست در اثر استفاده از پلیمر در حین سنتز بود که اثر قابل توجهی در اکسایش دی بنزوتیوفن با اندازه ذرات درشت در مقابل قطر کم حفرات این زئولیت داشته است. بنابراین، کاربرد پلیمر پلی وینیل الکل می تواند از راه کارهای موثر برای بهبود خواص این کاتالیست با کنترل خواص فیزیکی- شیمیایی و درنهایت، بهبود عملکرد کاتالیستی آن در فرآیند باشد.

کلیدواژه ها

زئولیت TS-۱, پلی وینیل الکل, اندازه ذرات, تیتانیم چهاروجهی در ساختار, دی بنزوتیوفن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.