بررسی تجربی اثر روش جداسازی بر مورفولوژی سطح و ساختار آسفالتین

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-26-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 34
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه کنعان پناه

پژوهشکده توسعه فرآیند و فناوری تجهیزات، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

محمود بیات

پردیس پژوهش و توسعه صنایع پایین دستی نفت، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

محمد علی موسویان

دانشکده مهندسی شیمی، پردیس فنی، دانشگاه تهران، ایران

چکیده

با توجه به مشکلات ناشی از تجمع رسوبات آسفالتینی در مسیر استخراج و فرآوری نفت، شناسایی ساختار آسفالتین و مقابله با رسوبات آن از موضوعات مهم در صنعت نفت است. در این کار تجربی از حرارت بهعنوان عامل رسوبدهنده آسفالتین استفاده و ساختار و مورفولوژی سطح آسفالتین جداشده بهروش ترسیب حرارتی با آسفالتین حاصل از ترسیب حرارتی- تبخیری در تولوئن در دو دمای متفاوت بررسی و مقایسه شده است. نتایج میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان می دهند که مورفولوژی سطح آسفالتین و نیز پارامترهای ساختاری آن به روش استحصال آسفالتین وابستهاند. بهعبارت دیگر پارامترهای مشخصهای آسفالتین همانند وجود حفرات ناشی از جدا شدن رزینها از سطح آسفالتین و توده شدن ذرات آسفالتین در نتایج SEM برای تمام نمونهها دیده شدهاند، ولی ساختار میلهای آسفالتینهای جداشده بهروش حرارتی پس از انحلال در تولوئن و ترسیب تبخیری به ساختار ورقهای تغییر یافته است. طبق نتایج آنالیز پراش پرتوی ایکس مشخصههای ذاتی مانند فاصله بین لایههای آروماتیکی در چهار نمونه آسفالتین استخراجشده مشابه و در محدوده مقادیری است که دیگر محققان گزارش کردهاند، در حالی که اندازه هسته آروماتیکی ذرات و تعداد لایههای آروماتیکی ذرات در روش ترسیب حرارتی- تبخیری در تولوئن افزایش یافته است. افزایش اندک اندازه هسته آروماتیکی و تعداد لایههای آروماتیکی ذرات با افزایش دما نیز دیده شده است. تعداد بیشتر لایههای آروماتیکی نشاندهنده ساختار کریستالی یکنواختتر و تمایل بیشتر ذرات آسفالتین به تجمیع در شرایط مذکور است.

کلیدواژه ها

جداسازی حرارتی آسفالتین, ساختار آسفالتین, مورفولوژی سطح, پراش پرتوی ایکس, میکروسکوپ الکترونی روبشی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.