مطالعه آزمایشگاهی کارایی کمکحلالهای مختلف و حلال جایگزین برای کاهش استفاده از حلال‎های آروماتیکی در فرآیند آسفالتینزدایی از چاه های نفت

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 26، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-26-4_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 38
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعید حسن زاده

دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه سمنان، ایران

هادی باقرزاده

مرکز ازدیاد برداشت از مخازن، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

منصور جهانگیری

دانشکده مهندسی شیمی و نفت، دانشگاه سمنان، ایران

عباس شهرآبادی

مرکز ازدیاد برداشت از مخازن، پژوهشگاه صنعت نفت، تهران، ایران

چکیده

تشکیل و رسوب آسفالتین در نفت خام یکی از مشکلات جدی صنعت نفت است و توجه بسیاری از محققان را جلب کرده است. یکی از اصلی ترین راه های مقابله با این مشکل در صنعت نفت، و بهخصوص در چاه های نفت، استفاده از حلال های شیمیایی است . مهمترین حلالی که برای رفع رسوبات آسفالتین در چاههای نفت استفاده میشود زایلن است که اثرات مخرب زیستمحیطی دارد و ایمنی را در مراحل استخراج کم می کند. با توجه به افزایش استفاده از زایلن و مضرات آن، نیاز کاهش استفاده از زایلن یا بهکارگیری مواد دیگر به جای این ماده در صنعت نفت بیش از پیش احساس می شود . هدف از این پژوهش یافتن حلال جایگزین و یا کم کردن مصرف حلال های آروماتیکی بهویژه زایلن و تولوئن با استفاده از کمکحلال هاست، از این رو ابتدا آزمایشهایی برای بررسی عملکرد زایلن در حضور کمکحلال های نفت سفید و گازوییل در چندین دما انجام شدهاند. نتایج نشان می دهند که کارایی زایلن در حضور نفت سفید بهمراتب بهتر از گازوییل است و برای تمام نمونه ها درصد حلالیت با افزایش دما افزایش می یابد. در ادامه ترپن بهعنوان حلال جایگزین و سازگار با محیط زیست در دمای محیط و دمای C°۸۰ مطالعه شد و نتایج آزمایشها نشان دادند که ترپن ها نسبت به حلال های آروماتیکی حلالیتی قابلقبول را نشان میدهند ولی در حضور نفت سفید و گازوییل کاراییشان از زایلن و تولوئن کمتر است.

کلیدواژه ها

رسوب آسفالتین, حلال آروماتیکی, زایلن, تولوئن, کمکحلال, ترپن, نفت سفید, گازوییل

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.