بررسی اثر عدد موئینگی و جریان غیردارسی بر عملکرد تولید از مخازن گاز میعانی در میدان گازی پارس جنوبی

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله پژوهش نفت، دوره: 26، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_PRRIP-26-3_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 64
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک شعبانی

پژوهنده/پژوهشکده ازدیاد برداشت، مدیریت پژوهش و فناوری شرکت ملی نفت

صابر محمدی

پژوهنده/پژوهشگاه صنعت نفت

احسان کمری

پژوهنده/پژوهشگاه صنعت نفت

چکیده

تشکیل میعانات گازی در اطراف چاه در مخازن گاز میعانی باعث کاهش بازدهی چاه می گردد که با توجه به نوع سیال، ویژگی-های مخزن و چاه می تواند تشدید گردد. اطلاعات مناسب و کافی می تواند به مدل سازی دقیق یک مخزن گاز میعانی کمک کند. از جمله عواملی که باعث تخمین اشتباه در پیش بینی عملکرد مخازن گاز میعانی می گردد، وابستگی تراوایی نسبی گاز-نفت به عدد موئینگی و اثرات جریان غیردارسی می باشد. در این مقاله یک سکتور از میدان گاز میعانی پارس جنوبی واقع در خلیج فارس به کمک نرم افزار ECLIPSE-۳۰۰ شبیه سازی گردید و اثر عدد موئینگی و جریان غیردارسی بر تولید تجمعی و میزان تشکیل میعانات در اطراف چاه و مخزن مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از این کار نشان می دهد که افزایش دبی تولیدی و کاهش فشار ته چاهی باعث افزایش گاز تولیدی شده و از طرفی افت فشار و تشکیل میعانات بیشتری را در پی خواهد داشت. برای تولید بیشینه از مخزن باید مقادیر دبی تولیدی و فشار ته چاهی بهینه سازی گردد. همچنین، در نظر گرفتن اثر عدد موئینگی باعث کاهش تشکیل میعانات در دیواره چاه و در کل مخزن می شود. جریان غیردارسی نیز، باعث افزایش افت فشار و در نتیجه تشکیل میعانات بیشتر در اطراف چاه می شود. در نظر نگرفتن اثر عدد موئینگی و جریان غیردارسی در فرآیند شبیه سازی، پیش بینی صحیح نحوه عملکرد چاه در مخازن گاز میعانی را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد.

کلیدواژه ها

تراوایی نسبی, مخزن گاز میعانی, عدد موئینگی, جریان غیردارسی, شبیه سازی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.